DUBROVNIK DIGEST >> CRUISING INFO

CRUISING INFO >> Dubrovnik za jedan dan


Dubrovnik za jedan dan

Većina putnika s kruzera u Dubrovniku ostaje samo jedan dan. Prekratko je to vrijeme da se Dubrovnik bolje upozna i da se otkriju sve tajne i zanimljivosti. Međutim, ne očajavajte. I u samo jednom danu puno toga možete vidjeti i osjetiti.

 

Ako do sada niste bili u Dubrovniku, svakako bi bilo dobro da posjetite njegove zidine koje su među najočuvanijima na svijetu, i njegov prepoznatljivi znak. Pogled sa zidina omogućit će vam prekrasan pogled na staru gradsku jezgru i njenu neposrednu okolicu.

 

Na putu vam oko zidina neće vam se naći Lovrijenac, ali mi vam preporučamo da odete i do tamo. Ta tvrđava građena je na stijeni visokoj 50 metara, a u povijesti je imala važnu obrambenu zadaću. U novije vrijeme su se na njemu snimale scene za seriju Game of Thrones.

 

Kada ih obiđete, a za to će vam trebati oko sat i pol, pođite posjetit srednjovjekovne građevine. Mi vam preporučamo odlazak Kneževom dvoru gdje je stolovao prvi čovjek Dubrovačke Republike. Tamo možete razgledati muzej.

 

Nedaleko od Kneževog dvora su palača Sponza, crkva svetog Vlaha i katedrala koje svakako vrijedi posjetiti. Ne zaboravite ni Franjevački samostan s jednom od najstarijih ljekarni na svijetu. One koji više vole razgledati kulturnu baštinu, nego uživati na suncu ispijajući kavu, mogu oduševiti Dominikanski samostan, te muzej Rupe.

 

Za one koji žele uživati u vizuarama Dubrovnika tu je Stradun, njegova najpoznatija ulica gdje ćete vidjeti mnoštvo zanimljivih detalja koje možete fotografirati za vječnu uspomenu.

 

Ako ogladnite, probajte lokalnu kuhinju. Peku, ušećerene mjendule, maslinovo ulje, vino... Za uspomenu kupite rakiju ili liker.

 

Stari dio Dubrovnika je jedinstven, ali nikako ne zaboravite otići na brdo Srđ odakle se pruža nezaboran pogled na čitav Dubrovnik, more, i okolne otoke. Na Srđ vozi žičara, tako da nećete izgubiti previše vremena.

 

Ponekad, za vrijeme visoke sezone, u srpnju i kolovozu, u starom dijelu grada bude velike gužve. Ako vam se gužve u kombinaciji s vrućinom ne sviđaju, svakako se okupajte na jednoj od obližnjih plaža, poput Banja, Porporele, Buže, Šulića ili Danača.

 

Također, možete otići i na neki od izleta u dubrovačka prigradska naselja. Na našemu portalu u rubrici Where to go možete izabrati što vas najviše interesira. Mi vam kao preporuku izdvajamo Arboretum u Trstenom.



more texts