DUBROVNIK DIGEST >> AKTIVNOSTI

AKTIVNOSTI >> Rakije i likeri


Rakije i likeri

Ako ste došli u Dubrovnik, i volite alkohol svakako probajte autohtone dalmatinske rakije i likere. Ta su se pića od davnina koristila u ljekovite svrhe – za liječenje prehlade, gripe, bolova u želucu...

 

Rakije i likeri danas se u gastronomiji konzumiraju kao rashlađeni aperitivi, a odlično idu uz pršut, sir i kamenice.

 

TRAVARICA

 

Travarica je jaka rakija s preko 40% alkohola. Proizvodi se od raznih vrsta ljekovitih dalmatinskih biljaka. Prepoznat ćete je po izrazito žutoj boji.

 

LIKER OD ŠIPKA

 

Liker od šipka je slatkast, a kada ga konzumirate čini se kao da uopće nema alkohola. Mnogi u okolici Dubrovnika proizvode liker od šipka, posebno na poluotoku Pelješcu. Tamošnji likeri redovito osvajaju prestižne nagrade na svjetskim natjecanjima.

 

LIKER OD NESPOLE

 

Nespola je biljka koja je u Dubrovnik donijeta s Dalekog istoka, i odlično se primila, a poznata je po svojim narančastim plodovima s picom u sredini. Liker od nespole također je lagan kao liker od šipka. Okus je slatkasto-gorak, a podsjeća na bademe zbog čega je izrazito omiljen u lokalnoj zajednici.

 

ORAHOVICA

 

Orahovica ili liker od oraha izuzetno je tamne boje i slatkog okusa, a koristi se u ljekovite svrhe, jer je poznato da orah ima ljekovita svojstva. Povoljno utječe na masnoću u krvi, a dokazano je i da pojačava korijen kose.

 

LIKER OD RUŽE

 

Ruža stolisnica stoljećima raste diljem dubrovačkih vrtova, a njen intenzivni miris oduvijek privlači i opija. Ovaj liker crvenkaste boje također nije jak, i omiljen je među ženama. Zanimljivo da su stari Dubrovčani ponekad Osmanskom carstvu plaćali danak upravo u ovoj biljci i likeru. Ovaj liker neizostavan je sastojak u dubrovačkoj torti od skorupa.

 

LIKER OD GORKE NARANČE

 

Gorku naranču u Dubrovnik su donijeli pomorci, a danas ćete je vidjeti na samom uslasku u grad s područja Pila. Od nje se rade svjetska poznata alkoholna pića poput Grand Marniera, Cointreua, Curacaa i Triple seca koji je posebno cijenjen u spravljanju koktela. Engleska marmelada spravljena je isključivo od plodova ove biljke. Što reći nego da morate probati ovaj ljekoviti liker. Dobar je čak i za smirivanje živaca.

 

VIŠNJEVAČA

 

Liker od višanja proizvodi se na sličan način kao i liker od nespole. Posebno su kvalitetne višnje koje rastu u okolici Zadra. Liker od višanja sadrži više alkohola od onih s nespolama i gorkom narančom. Koliko je bio na cijeni govori podatak da ga je svakodnevno pio francuski car Napoleon, francuski kralj Luj XVI, ruski car Nikola I, britanska kraljica Viktorija... Svjetski je poznat zadarski liker Maraskino koji se posluživao i na Titanicu.

 

RAKIJA OD ROGAČA

 

Ovu ćete rakiju istinski zavoljeti ili zamrziti, jer je specifičnog okusa. Rogaču je Mediteran pradomovina, a spominje se i u Bibliji. Rogač se osim u pićima, koristi i u spravljanju kolača. Zanimljivo da je težina njegove sjemenke u antičko vrijeme služila za vaganje zlata (1 sjemenka – 1 karat zlata).

 

LOZA

 

Loza je najčišća i najjača rakija, i mnogi je ne vole piti zbog jakog okusa i velikog postotka alkohola. Ona je glavni sastojak svih gore nabrojenih alkoholnih pića.

 

Evo nekih recepata ako ćete sami pokušati napraviti ukusno alkoholno piće.

 

LIKER OD NESPOLE

 

Nespole (1kg) zarežemo nožićem na pet-šest mjesta i stavimo ih u jednu staklenu teglu, pospemo ih s 1 kilogram cukara, poklopimo teglu i stavimo ih u vrt na sunce da stoje 35-40 dana. Promiješamo ih svako pet dana da se cukar rastopi. 


U to vrijeme nabavimo dobru domaću rakiju lozu (neutralnog mirisa, da se ne čuje prejako) i nakon 40 dana ulijemo litru rakije u teglu i poklopimo da stoji još 5 dana na suncu, nakon toga ovaj božanstveni liker je gotov. Procijedimo ga kroz gazu u staklene boce, te ohladimo.

 

 

LIKER OD VIŠNJE

 

Ovaj liker se pravi na sličan način kao i od nespola, potrebno nam je 1 kg kvalitetnih maraska višanja, 1 kg cukara i litra loza rakije. Višnje stavimo u staklenu teglu i pospemo ih sa cukarom i držimo na suncu oko 10 dana (miješamo ih), onda dodajemo rakiju i držimo sve skupa još 20-ak dana i liker je gotov.more texts