DUBROVNIK DIGEST >> Transport

Transport >> Kretanje automobilom


Kretanje automobilom

[ View map ]

Tijekom sezone česte su gužve na dubrovačkim ulicama po vam preporučamo da se što manje vozite automobilom.

 

Javna garaža od stare gradske jezgre udaljene je svega 10 minuta hoda (vidi mapu), a može primiti 711 automobila. Put kojim trebate ići od javne garaže do starog grada označen je tako da teško možete pogriješiti.

 

Ako imate sreće, automobil ćete ostaviti i bliže starom gradu, samo je u ljetnim mjesecima teško naći mjesto. Gradska parkirališta podijeljena su u tri zone koje su jasno istaknute na natpisnim pločama. Kartu za parking možete kupiti na kiosku, parkirnom automatu ili mobitelom. Parkirnu kartu morate staviti na vidljivo mjesto ispod vjetrobranskog stakla osim ako ste je kupili mobilnim telefonom. U parkirni automat morate ubaciti točan iznos, jer vam neće vratiti ostatak.

 

Plaćanje mobitelom vrši se na način da se pošalje SMS poruka s registracijskom tablicom (bez ikakvih razmaka) na broj odgovarajuće parkirne zone. Broj na koji trebate poslati poruku istaknut je na natpisnim pločama.Potvrda o plaćanju stići će povratnom porukom, a vrijedi samo za sat vremena. Mobitelom nije moguće platiti više od 1 sata, pa ako parkirate duže morate iznova poslati SMS poruku. Kazne za neplaćanje parkinga su u visini iznosa dnevne karte. Njena cijena varira s obzirom o kojoj je parkirnoj zoni riječ, kao i o godišnjem dobu.

 

Blizu starog grada postoji mogućnost parkiranja i u garaži Hotela Hilton, no s obzirom da je riječ o hotelu s pet zvijezdica, cijene parkinga su tamo skuplje od onih u javnoj garaži.Također postoji parkiralište blizu parka Gradac i kupališta Danče, ali nikad ne možete biti sigurni hoćete li naći mjesto. No oni strpljiviji mogu malo pričekati, jer netko uvijek odlazi s parkinga.

 

S obzirom da Dubrovnik nije velik i da su česte prometne gužve, možda vam je najbolje rješenje parkirati auto (postoje mjesta unutar Dubrovnika na kojima se parking ne plaća) i grad prolaziti pješice, javnim prijevozom ili taksijem.

 

Benzinske crpke u užem dijelu Dubrovnika ne rade cijelu  noć. U sezoni radno vrijeme im je do 24h, a izvan sezone do 22h. Ali zato gorivo možete natočiti 0-24 u Komolcu ili Kuparima koji su udaljeni oko 5 kilometara od Dubrovnika.

 

Javna garaža

 

Tel: 00385 20 312 720

 

e-mail: operater@ragusaparking.hr

 

Radno vrijeme: 0-24

 

Adresa: Zagrebačka ulica bb

 

 

Parking u luci Gruž

 

Tel: 00385 20 313 511

 

e-mail: luka-dubrovnik@du.t-com.hr

 

Radno vrijeme: 0-24

 

Adresa: Obala pape Ivana Pavla II 1more texts