DUBROVNIK DIGEST >> STARI GRAD

STARI GRAD >> Muzej Marina Držića


Muzej Marina Držića

[ View map ]

Muzej renesansnog pisca Marina Držića nalazi se u Širokoj ulici odmah do Crkve od Domina. Tu je Držić živio kada je bio rektor spomenute crkve. Muzej je opremljen suvremenim elektroničkim uređajima koji vas vode u svijet slavnog dubrovačkog pisca.

 

Tu je i reprint urotničkog pisma koji je Držić slao toskanskom vojvodi Cosimu I. de Mediciju, i reprint jedine izdane Držićeve knjige za vrijeme njegova života. Cijeli muzej je poptuno informatiziran pa sami možete odabrati jezik i publikaciju koju želite poput „Držić u Italiji“, „Držić u Njemačkoj“, „Držićeva kronologija“, „Držić na Dubrovačkim ljetnim igrama“, „Držić i Shakeaspeare“, „Držić urotnik“, i slično.

 

U muzeju su izloženi stari plakati predstava nastalih prema njegovim djelima, kao i najvažniji prizori koji su obilježili njegov život kao što je haranje kuge. Držić je imao 20 godina kada je opaka bolest poharala grad, a to mu se isustvo strašno urezalo u pamćenje. Inače njegova je obitelj izgubila status plemića, jer su Držićevi preci u 13. stoljeću za vrijeme još jedne epidemije kuge, pobjegli iz Dubrovnika u Kotor, iako su vlasti naredile da nitko ne smije napustiti grad.

 

Među izlošcima u muzeju je također faksimil jedinog Držićevom rukom napisanog dokumenta na tlu Dubrovačke Republike – vjerovničke mjenice. Taj dokument dokazuje kako se je najizvođeniji dubrovački i hrvatski pisac cijeli život borio s lošim materijalnim stanjem.

 

Možete zaviriti i u Držićevu sobu koja izgleda kao da će pisac svakog trenutka doći i započeti novi ciklus stvaranja nekog remek djela.

 

Radno vrijeme muzeja je od 9 do 20:30 sati, a ponedjeljkom je zatvoren.more texts