DUBROVNIK DIGEST >> AKTIVNOSTI

AKTIVNOSTI >> Kulturne aktivnosti


Kulturne aktivnosti

[ View map ]

Dubrovnik je još od doba renesanse sinonim za kulturu. Tako je i danas. Tijekom godine, a posebice ljeti, na njegovim se trgovima, ulicama, teatrima i drugim mjestima održavaju brojne kulturne manifestacije.

 

Dubrovačke ljetne igre svakako su najpoznatije kulturno okupljalište. Traju od 10. srpnja, do 25. kolovoza. Igre se otvaraju spektakularnom proslavom na trgu ispred crkve svetog Vlaha koju prati vatromet u gradskoj luci.

 

Brojne kazališne predstave, kao i koncerti, te izložbe nađu se u sklopu Ljetnih igara. Prvi put su održane 1950., i od tada su ugostile brojne velike umjetnike. Spomenut ćemo samo neke – u ulozi Hamleta na Lovrijencu glumili su holivudski glumci Daniel Day Lewis, Rade Šerbedžija, te Goran Višnjić. Ulogu Hamleta igrao je i poznati engleski glumac Derek Jacobi.

 

U sklopu kazališnog programa nastupali su, među ostalim, Piccolo Teatro iz Milana, Grčko nacionalno kazalište, Stadttheatre iz Basela, londoska, poljska i druga kazališta.

 

U Dubrovnik su za vrijeme Ljetnih igara dolazili slavni pisci poput Eugena Ionesca i Gabriela Garcie Marqueza.

 

Što se muzičkog djela tiče situacija je slična. Teško je nabrojati sve zvijezde klasične glazbe koje su nastupale u Dubrovniku. Neki od njih su Monserrat Caballe, Ravi Shankar, Ivo Pogorelić, Julian Rachlin i drugi. Također, brojna simfonijska društva i orkestri su nastupali u bogatom programu Ljetnih igara.

 

Ponekad se izvode opere i baleti. Na otvaranju Ljetnih igara uvijek nastupa folklorno društvo Linđo. I ove godine, sadržaj Ljetnih igara, bit će bogat. Više o naslovima i akterima, možete saznati ovdje.

 

U Dubrovniku su također brojne galerije i izložbeni prostori, od kojih je najpoznatija Umjetnička galerija. O aktualnim izložbama, možete se informirati na našem portalu u rubrici News.

 

Od koncertnih mjesta izdvojili bismo park Orsulu – jedinstveno mjesto (vidi na mapi gdje se nalazi) za svirku odakle se pruža prekrasan pogled na staru gradsku jezgru, more i Lokrum.

 

Sam Stradun zna često biti mjesto kulturnih priredbi. Tako je na najpoznatijoj dubrovačkoj ulici, u jesen 2013. godine, koncert održao poznati engleski rock izvođač Bryan Ferry.

 more texts