DUBROVNIK DIGEST >> IZLETI

IZLETI >> Župa Dubrovačka


Župa Dubrovačka

[ View map ]

Župa Dubrovačka nalazi se svega 5 kilometara istočno od Dubrovnika. Prvo mjesto vrijedno stajanja na koje ćete naići su Kupari – koji imaju prekrasnu pješčanu plažu.

 

Cijela Župa Dubrovačka može se podičiti bajkovitim plažama. Ona u Srebrenom je od sitnog pijeska, pa je odličan izbor za igranje picigina ili dolazak s obitelji. Ništa manje nisu lijepe ni pješčane plaže u Platu. U Župi postoji plaža i za nudiste – to je Beterina u Mlinima.

 

Upravo su Mlini mjesto koje će vas oduševiti. Samo ime naselja kazuje kakva mu je bila uloga u povijesti. Tu je Dubrovačka Republika mljela žito, pa ćete i danas naći stare, živopisne mlinice šečući se kroz prekrasni stari centar gradića. Kroz Mline protječu brojni potoci, pa imete osjećaj kao da niste na Mediteranu, već u Alpama. Zbog toga su stari Dubrovčani, prije izgradnje vodovoda, s ovoga mjesta snabdijevali grad pitkom vodom.

 

Župna crkva svetog Ilara starija je od Dubrovačkog statuta (1272.) - nitko sa sigurnošću ne zna kad je napravljena. Za svetog Ilara se vezuje legenda da je ubio zmaja, simbol poganstva.

 

Mlini su idealni za šetnje, uživanje u prirodi i starim građevinama. Cijeli prostor Župe uz more - od Kupara pa sve do Plata - idealan je za šetnju ili vožnju biciklom.

 

Mjesta Plat i Srebreno također kriju zanimljivosti, poput starih crkvica i ljetnikovaca, a ima ponešto ostataka iz rimskog doba, jer su Rimljani župsku uvalu koristili kao sigurno pristanište za svoje brodove.

 

U Župi Dubrovačkoj brojni su hoteli, ali je gužva znatno manja nego u Dubrovniku. Sve je mirnije i usporenije.

 

U Župi možete iznajmiti plovilo, igrati vaterpolo na plivalištu u Mlinima, uživati u tradicionalnoj gastronomiji. 

 

 more texts