DUBROVNIK DIGEST >> Plaže

Plaže >> Titova vila


Titova vila

[ View map ]

Titova vila je pješčano-šljunčana plaža koja je dobila ime po poznatom jugoslavenskom komunističkom diktatoru Josipu Brozu Titu, koji je u njenoj neposrednoj blizini koristio vilu i ovo bila njegova privatna plaža na koju Dubrovčani nisu smjeli dolaziti. Vila je bila strogo čuvana i tek se uspostavom Hrvatske počeo koristiti dio do mora koji je javno dobro. Mnogi svjetski državnici boravili su u ovoj vili i kupali se na plaži u njenoj neposrednoj blizini, pa tako i svi hrvatski predsjednici od Franja Tuđmana preko Stipe Mesića do Iva Josipovića. Nisu samo političari koristili blagodati ovog mjesta već i holivudski glumci poput Johna Malkovicha.

 

Do nje se dolazi putem prema hotelu Palace, te se potom skalinima s desne strane hoda do mora. Na njoj se kupa pretežno domaće stanovništvo.

 

Plaža nema nekih posebnih sadržaja, ali posjetitelje preplavljuje zanimljivi osjećaj znajući da se na istoj plaži kupao Tito, ali i drugi osebujni gosti poput kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva.

 

Danas je vila u privatnom vlasništvu, ali na njenoj se plaži nije zabranjeno kupati kao u vrijeme komunističke vladavine. Tito je u Dubrovniku imao još jednu vilu, u mjestu Kupari u Župi Dubrovačkoj.

  • Type Pješčano-šljunčana
  • Facilities
  • Specials Picigin


more dubrovnik beaches