DUBROVNIK DIGEST >> PRIRODA

PRIRODA >> Špilje


Špilje

[ View map ]

Đurovića špilja

 

Đurovića špilja prostire se na 9000 metara kvadratnih, a nalazi se ispod piste dubrovačke Zračne luke. Njene sige još se uvijek mijenjaju, a posebno spektakularna je velika dvorana nazvana Dvorana Dubrovačke Republike. U ljetnim mjesecima temperatura unutar špilje iznosi svega 16 stupnjeva, pa ju je jako ugodno posjetiti za vrijeme visokih vanjskih temperatura. Arheološki nalazi pronađeni na ovoj lokaciji datiraju iz brončanog i željeznog doba. Za vrijeme ratova, špilja se koristila kao sklonište. Đurovića špilja danas je velika atrakcija za turiste.

 

Vjetrenica

 

Špilja Vjetrenica ne nalazi se u Hrvatskoj (vidi mapu), već u Bosni i Hercegovini, ali nije daleko od Dubrovnika (40 kilometara). Sa svojim velikim hodnicima i dvoranama, sigama, vodopadima, potocima, jezerima i drugim magičnim ljepotama postala je vrhunska turistička atrakcija i najpoznatija špilja Bosne i Hercegovine. Na samom ulazu, jako je strujanje vjetra po čemu je Špilja dobila ime. 37 endemskih životinjskih vrsta prvi put je pronađeno upravo ovdje. Zanimljivo, u špilji je pronađen kostur leoparda. Ako volite ovakve prirodne fenomene, svakako vam preporučamo posjet ovom jedinstvenom djelu prirode.

 

Vela Spilja

 

Vela Spilja nalazi se nedaleko Vela Luke na otoku Korčuli. U njoj je živio prahistorijski čovjek, i na toj je lokaciji nađeno pregršt predmeta. Dio pronalazaka datira čak iz 13.500 godina  prije Krista, a ljudska aktivnost zabilježena u špilji je stara 20 tisuća godina prije Krista. U špilji se živjelo čitav niz stoljeća, a među ostalim nađenim predmetima, iskopana su dva kostura odraslih osoba nazvanih Baba i Dida. Arheološki ostaci s ovog lokaliteta, danas su izloženi u Centru za kulturu u Veloj Luci. Poznati časopis National Geographic objavio je članak o Veloj spili. Špilja je otvorena za posjete i do nje nije teško doći, jer vodi put s oznakama.

 

Špilja Šipun

 

Špilja Šipun nalazi se u Cavtatu, a poznata je po unutrašnjem jezeru i velikoj dvorani sa sigama. Velika je poput nogometnog terena. I ovdje su pronađene brojne endemske vrste. Prema legendi, u špilji Šipun živio je zmaj kojeg je sveti Ilar izvukao iz špilje i spalio na lomači. U špilji je dovedena električna energija, i ako se nađete u blizini Cavtata, svakako je vrijedi posjetiti.

 

Spila Nakovana

 

Spila Nakovana nalazi se na Pelješcu poviše Orebića nedaleko od puta po kojem se planinari na vrh sveti Ilija. Otkrivena je nedavno, a važna je jer su je Iliri koristili kao svetište. Dolazili su se moliti prirodnim silama kako bi im život bio lakši. U špilji su boravili prije više od 6000 godina. Svetište su kasnije koristili Grci i Rimljani čiji su mnogobrojni ostaci poput keramičkog posuđa ovdje pronađeni. Špilja, iako ima veliku arheološku vrijednost, nije komercijalno iskorištena. Jedini koji svrate su planinari. Dio predmeta iz Spile Nakovane čuva se u Kneževu dvoru u Stonu.

 

Špilja Rača

 

Špilja Rača nalazi se na jugoistočnom dijelu otoka Lastova, a kao i druge špilje, važno je arheološko nalazište. Nekad je bila stanište skoro potpuno nestale sredozemne medvjedice, a danas se u njoj skriva velika populacija šimšiša.more texts