DUBROVNIK DIGEST >> STARI GRAD

STARI GRAD >> Crkva svetog Vlaha


Crkva svetog Vlaha

[ View map ]

Stara crkva svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, nije potpuno razorena u potresu 1667., ali je zato stradala u požaru 1706. godine i na njenom mjestu je izgrađena nova u baroknom stilu. Gradio ju je mletački arhitekt i kipar Marino Gropelli. Crkva ima bogato ukrašeno pročelje u raskošnom baroknom venecijanskom stilu, te debele masivne stube koje vode u crkvu. Posebno su vrijedni kipovi na pročelju, jer je Gropelli prvenstveno bio kipar, a tek potom graditelj.

 

Ponad središnjeg prostora crkve izdiže se kupola, a na glavnom mramornom oltaru nalazi se kip svetog Vlaha od pozlaćenog srebra koji su radili dubrovački zlatari,a  zanimljivo da je preživio i potres i požar. Stari Dubrovčani su tim povodom zapisi da su svi ostali zlatni i srebrni kipovi bili rastopljeni od požara, ali da je nekim čudom preživio jedino onaj zaštitnika grada. Još je važnije što je ostao netaknut, jer u ruci drži maketu grada prije potresa, pa se na njoj može vidjeti kako je izgledala stara crkva svetog Vlaha, te romanička katedrala.

 

I danas se kult svetog Vlaha svake godine slavi 3. veljače, a UNESCO je tu proslavu uvrstio na listu svjetskog nematerijalnog kulturnog blaga.more texts