DUBROVNIK DIGEST >> AKTIVNOSTI

AKTIVNOSTI >> Autentični hrvatski proizvodi


Autentični hrvatski proizvodi

Jeste li znali da kravata i penkala svoje podrijetlo vuku iz Hrvatske?

 

Hrvati su naime, tijekom 17. stoljeća, raširili modu nošenja kravate po Europi. Dio Hrvata borio se u Trisetogodišnjem ratu, a bio je poznat po maramama koje su nosili oko vrata, kao pretečama današnje kravate. Upravo zbog toga francuska potrojba koja se sastojala od hrvatskih vojnika nosila je naziv Royal Cravates.

 

Hrvatski vojnici su kravatu nosili zbog raspoznavanja, jer u to vrijeme nije bilo klasičnih vojnih uniformi. Vidjevši taj hrvatski modni detalj, francuski kralj Luj XIV toliko se oduševio da ju je uskoro i sam počeo nositi umjesto visokih i nezgrapnih ovratnika. Kralj sunce je stoga uposlio vlasitog dvorskog kravatara koji mu je svaki dan morao dostavljati drugu kravatu. Malo po malo počela se širiti Europom. Poslije Francuza, prihvatili su je Nizozemci i Belgijanci, a nakon njih Britanci.

 

Oni su je proširili po svijetu i učinili je neizostavnim načinom odijevanja u poslovnim krugovima i politici.

 

Razni izvori o hrvatskom podrijetlu kravate:

 

-Francuska monografija Le grande histoire de la cravate (autor Francois Chaille), naklada Flammarion, Paris 1994., obrazlaže i izričito potvrđuje hrvatsko podrijetlo kravate.

 

-Talijanska monografija Miss Cravatta, izdana 1996. u Comu, najpoznatijem europskom i svjetskom centru za proizvodnju kravata, pojavu kravate u Francuskoj nedvojbeno povezuje uz dolazak hrvatskih konjanika u vrijeme Louisa XIV.

 

-Enciclopedia Britannica uz imenicu cravat navodi da je nastala od Crabate, Cravate, Croatian i pojavu kravate datiraju sa 1656. godinom.

 

Iako vjerojatno već posjedujete više kravata, kupnjom tog odjevnog predmeta u Hrvatskoj, dobili ste najautentičniji mogući simbol zemlje u kojoj boravite. U Dubrovniku se kravate s likom svetog Vlaha prodaju u muzeju u Kneževom dvoru.

 

Osim kravate, hrvatski izum je i - naliv pero s krutom tintom – kojeg je izmislio Slavoljub Penkala. Mnogi misle da riječ penkala dolazi od engleske riječi pen, ali to je netočno. Iako je Penkala imao i pregršt drugih izuma, naliv pero mu je donijelo slavu diljem svijeta. Ubrzo nakon otkrića otvara tvornicu koja radi sve do danas noseći njegovo ime.

 

Nije izmislio samo naliv pero, već i mehaničku olovku. To je bila prva olovka na svijetu koja se nije morala oštriti.

 

Danas se može reći kako su olovke pomalo izašle iz mode zbog upotrebe računala, ali upravo je sadašnjost najbolje vrijeme za kupnju jedinstvene olovke, jer se koristi u rijetkim i odabranim prilikama.

 

A ako ste već u Hrvatskoj – pradomovini olovaka – odličan izbog za suvenir je kupnja naliv pera.more texts