DUBROVNIK DIGEST >> STARI GRAD

STARI GRAD >> Bokar


Bokar

[ View map ]

Tvrđava Bokar najdominantnija je tvrđava na zapadnoj strani dubrovačkih zidina. Dugo se je gradila i usavršavala, a dovršena je 1570. godine po Michelozzovim zapisima. Tvrđava je kružnog volumena s vrlo zanimljivim unutarnjim prostorijama i terasama. Dubrovčani još uvijek prenose legendu kako se u tvrđavi Bokar nalazio zatvor s jako malim ćelijama u kojima su osuđenici umirali u najstrašnijim mukama, ali arheolozi još uvijek nisu znanstveno dokazali tu usmenu predaju. Ali zato se pouzdano zna da je u tvrđavi bilo spremište municije.

 

Na tvrđavi su se nalazili topovi čiji je zadatak bila obrana gradskih vrata na Pilama od neprijateljske vojske. Također, bila je važna i za obranu s mora. S Bokara se od sredine 15. stoljeća ispitivao domet novosagrađenih topova. Zanimljivo je da s obzirom da jedan njen dio leži na odvojenoj hridi, ispod njenih svodova prolazi more.

 

Ova se tvrđava tijekom povijesti nije koristila u nijednoj bitki, niti je ikad s nje pucano topovima, osim tijekom vježbi.more texts