DUBROVNIK DIGEST >> STARI GRAD

STARI GRAD >> Lovrijenac


Lovrijenac

[ View map ]

Tvrđava Lovrijenac poznata je i kao Gibraltar Dubrovnika jer dominira morskim krajolikom. Trokutastog je oblika s tri razine, a visoka je 37 metara. Prema morskoj strani zidovi tvrđave debeli su i do 12 metara, a s one koja gleda na zidine samo 60 centimetara. To je napravljeno iz razloga da topovi sa zidina mogu probiti zid Lovrijenca, ako padne u neprijateljske ruke.

 

Tvrđava se radila u nekoliko navrata, a današnji izgled podario joj je Juraj Dalmatinac u 15. stoljeću, i to u samo tri mjeseca, jer su Dubrovčani čuli da Mlečani na stijeni žele napraviti svoju utvrdu i tako kontrolirati Dubrovnik. To je bila istina, jer su ubrzo nakon izgradnje, Mlečani došli s brodovima punim materijala, ali su se morali vratiti neobavljena posla. Tako je Lovrijenac postao simbol otpora protiv Venecije, a Dubrovčani su na ulaz u tvrđavu uklesali natpis „Non bene pro toto libertas venditur auro“ ili u prijevodu „Sloboda se ne prodaje ni za sva blaga svijeta“.

 

Na tvrđavi su se nalazili jaki topovi, a najpoznatiji među njima bio je top naziva Gušter. Težio je nekoliko tona, a bio je dug četiri i pol metra. Također, bio je bogato ukrašen ornamentima. Nakon katastrofalnog potresa 1667., Mleci su se oko Dubrovnika neprestano kretali s brodovima želeći ga zauzeti, ali iz „Guštera“ je otvorena paljba, pa su se povukli. Austrijanci su, kako kaže priča, za vrijeme okupacije, top željeli odnijeti u Beč kao remek djelo starog topništva, ali im je prilikom pokušaja transporta, upao u more. Nikad nije nađen, iako ga se više puta tražilo.

 

Danas je tvrđava poznata po ceremonijama vjenčanja i kazališnim predstavama tijekom Dubrovačkih ljetnih igara. Tako je Lovrijenac postao sinonim za predstavu Hamlet kojega je, među ostalim glumcima, igrao i slavni oskarovac Daniel Day Lewis.

 

S Lovrijenca su skakali i najbolji svjetski skakači u vodu, izvodeći vratolomije koje su publiku ostavljale bez daha. S njegovih visina skakali su i amateri želeći zadiviti žene. Nažalost neki su izgubili život.

 

Malo prije Prvog svjetskog rata, zanimljivo, s Lovrijenca je pucao top koji je označavao podne. S tom se praksom prestalo kad je rat počeo i nikad nije nastavljeno.more texts