DUBROVNIK DIGEST >> STARI GRAD

STARI GRAD >> Sveti Ivan


Sveti Ivan

[ View map ]

Tvrđava sveti Ivan imala je ulogu u zaštiti gradske luke. Prvotno je bila manja i zvala se Tvrđava od mula. Izgrađena je 1346., a poslije je nedaleko bila napravljena tzv. Gundulićeva tvrđava. U 16. stoljeću se povezuju i tvore polukružnu cjelinu kakvu poznajemo danas.

 

U unutrašnjosti tvrđave se, u doba Dubrovačke Republike, nalazilo skladište baruta. Sveti Ivan branio je luku s južne strane, dok je sa sjeverne strane za taj posao bila zadužena tvrđava Svetog Luke. Bile su povezane lancem kako bi spriječile neželjeni ulaz brodova u gradsku luku. Lanac je bio toliko jak da je kidao kobilice brodova, a u luci se nalazio sve do 1484. kada je izgrađen umjetni otočić nazvan Kaše. Projektirao ga je Paskoje Miličević.

 

Danas se u prostorijama svetog Ivana čuva znatan dio blaga iz Dubrovačke Republike. U njoj su također smješteni Pomorski muzej, Akvarij te Institut za more i priobalje, a terase služe kao pozornica za kazališne predstave tijekom Dubrovačkih ljetnih igara.

 

Na tvrđavi svetog Ivana bili su smješteni brojni topovi koje su Austrijanci za vrijeme svoje vladavine odnosili u Beč. Danas se rijetki topovi mogu pronaći na zidinama, a ponajviše ih je upravo oko tvrđave sveti Ivan. Međutim, ti topovi nisu iz doba Dubrovačke Republike, već potječu s austrijskog broda Triton koji je eksplodirao kraj Lokruma 1859. godine. Topovi su izvađeni tek sto godina poslije.

 

Blizu svetog Ivana se nalazi jedan od tri ulaza na zidine.more texts