DUBROVNIK DIGEST >> STARI GRAD

STARI GRAD >> Orlandov stup


Orlandov stup

[ View map ]

Orlandov stup napravljen je zbog legende koja nije istinita. Prikazuje srednjovjekovnog viteza s mačem i štitom. Mit koji su pisali kroničari nekoliko stoljeća kasnije govori kako je legendarni vitez Roland krajem 8. stoljeća pokraj Lokruma pobijedio saracenske gusare.

 

Njemu u čast i kao simbol slobode grada podignut je spomenik koji je na početku bio okrenut prema istočnoj strani. Izgradio ga je talijanski majstor Bonino di Jacopo iz Milana, negdje oko 1417. godine i najstarija je sačuvana javna skulptura Dubrovnika. Prije njegova stupa nalazio se još jedan stariji koji je građen krajem 14. stoljeća.

 

Orlandov stup je preuzeo je funkciju stupa za sramotna izlaganja i javna kažnjavanja prekršitelja. Mnogi su tamo okončali živote pred javnošću koja se na taj način upozoravala što će joj se dogoditi bude li neposlušna. Posebno okrutno su se kažnjavali urotnici. Tu su se također vršila bićevanja, sakaćenja i žigosanje užarenim predmetima po licu ili čelu. Služio je i za obavijesti, proglase, isticanje važnih vijesti.

 

Dubrovčani su od Orlandovog stupa imali i praktičnu korist – vitezova desna ruka propisana je kao mjera za dužinu, a nazvana je lakat (51,2 cm). Na Orlandovom stupu vijorila se zastava Dubrovačke Republike koja je isticala neovisnost, a Francuzi su, ukinuvši njenu samostalnost, naredili skidanje zastave i postavljanje njihove. Zanimljivo da je dubrovački Orlando jedan od četiri ovakva spomenika koji se danas nalaze izvan Njemačke.

 

Orlandov stup 1825. zadesila je nezgoda kada ga je srušio jaki vjetar. Vraćen je na trg tek 1878. i tada je okrenut prema sjevernoj strani. No problemi nisu nestali. Pošto se na Orlandovom stupu često vijori zastava na visokom jarbolu u koji udara vjetar, konstantno se pojavljuju pukotine. Zadnje koje su se pojavile bile su 2007.

 

Ne samo da ga često oštećuju prirodne nepogode, već i ljudi.  Znali su mu iskriviti mač, pa onaj koji se sad nalazi na stupu nije originalni nego replika. U rezervi uvijek postoji jedan zamjenski, kako bi se mogao zamijeniti isti dan kada vandali oskrvnu spomenik.

 

Danas se za vrijeme održavanja Dubrovačkih ljetnih igara na njemu vijori zastava na kojoj piše Libertas (sloboda), a tijekom feste svetog Vlaga vijori se zastava s likom sveca.more texts