DUBROVNIK DIGEST >> AKTIVNOSTI

AKTIVNOSTI >> Dubrovnik izvan sezone


Dubrovnik izvan sezone

Za sve vas koji niste ljubitelji gužvi, plaža i visokih temperatura, pokušat ćemo vam dočarati što možete raditi u Dubrovniku izvan sezone. Prava turistička sezona traje od Uskrsa do kraja listopada.

 

Upravo je listopad sjajan mjesec za posjet Dubrovniku. More je još uvijek toplo – oko 20 stupnjeva – a vrućine su oslabile. To ne znači da se ne možete kupati, čak i pocrnit. U listopadu zna pasti kiša, ali nikad ne traje predugo. No ako vas uhvati koji lošiji dan, možete uživati u dubrovačkoj gastronomiji. Restorani nisu prepuni i možete slobodno birati gdje i što jesti. Također, možete otići na izlet u okolicu, baviti se raznim sportovima ili planinariti.

 

Studeni je nešto kišovitiji od listopada, ali još uvijek je toplo. Poneki se i tad kupaju u more, a grijanje još uvijek nitko ne koristi. Ako kiša bude padala dok ste u Dubrovniku, ne očajavajte. Upoznajte bogatu kulturu i povijest grada. Studeni je idealno vrijeme za šetnju Dubrovniku i fotografiranje umjetničkih slika posebno ako puše jaki vjetar s juga.

 

U to vrijeme, sve nekako utihne, pa se i vi možete okrenuti sebi kroz meditaciju i opuštanje. U tom će vam naumu svakako pomoći wellness centri čiji će zasposlenici u potpunosti biti podređeni vama. Vježbajte na spravama, odite u saunu ili plivajte u bazenima. Popijte aromatični čaj i okrenite se sebi.

 

Cijene stomatologa i ostalih zdravstvenih službi u Dubrovniku znatno su jeftinije nego u Zapadnoj Europi. Spojite ugodno s korisnim. Dok se odmarate, možete puno jeftinije proći brinući se za svije zdravlje.

 

Prosinac je vrijeme blagdana. Ako se u tom periodu nađete u Dubrovniku možete uživati u blagdanskom programu. Na Stradunu se podignu šatori u kojima možete naručiti hranu i uživati u kuhanom vinu. Tu su i svakodnevni glazbeni programi i koncerti na Stradunu. Klub Revelin također organizira bogati program. Uživajte u božićnoj gastroponudi posebice bakalaru spravljenom na stotine raznih načina.

 

Siječanj u Dubrovniku potjera domaćine u svoje domove, a prekrasne ulice ostanu vama na razgledanje. Odlično je to vrijeme kad možete kombinirati skijanje na susjednim lokacijama i upoznavanje Dubrovnika bez gužvi i vreve turista. Najbliža skijališta su u Crnoj Gori, samo dva sata vožnje od Dubrovniku. Nisu daleko ni skijališta u susjednoj Bosni i Hercegovini. Do olimpijskog grada Sarajeva i njegovih poznatih skijališta ima svega oko 4 sata vožnje.

 

Krajem siječnja počinju pripreme za festu svetog Vlaha, dubrovačkog zaštitnika. Festa se održava 3. veljače praćena bogatim programom i crkvenom procesijom. Upoznajte tradiciju dugu preko tisuću godinu. U procesiji sudjeluju relikvije svetog Vlaha. U to vrijeme pada i Noć muzeja kada dubrovački muzeji otvaraju besplatno svoja vrata i nude bogat program.

 

Odmah iza Feste zaštitnika grada počinje bogati karnevalski period. Traje nekoliko tjedana, a posebno pažnju plijene Župski karnevo i karneval na otoku Lastovu. I mladi i stari stavljaju maske kako bi zaboravili na svakodnevne brige.

 

U ožujku su dani već osjetno duži, a vremena su sve bolja. Sunce mami Dubrovčane na terase kafića i odlazak u prirodu. Počinju su pomalo brati šparoge, ukusna delicija koja raste u divljini.

 

U travnju su dani sve ljepši, turista je sve više, a mnogi počinju sa sezonom kupanja. Vrijeme je Usrkrsa – bojaju se jaja, uživa se u novim gastro specijalitetima. Biljke cvjetaju, mirisa je sve više, dani su opet dugi...more texts