DUBROVNIK DIGEST >> AKTIVNOSTI

AKTIVNOSTI >> Vina dubrovačkog kraja


Vina dubrovačkog kraja

Dubrovačka okolica vrvi kvalitetnim sortama vinove loze, a mi ćemo vam predstaviti one najautentičnije i najznačajnije koje su vinski stručnjaci prepoznali u svjetskim enološkim kartama.

 

Najpoznatije dvije vinske lokacije su poluotok Pelješac i otok Korčula. Pelješac je postao svjetski poznat po autohtonoj sorti grožđa zvanoj Plavac mali (mala zrna izrazite boje), posebno u regijama Dingač i Postup. Naime, vinogradi koji se na tom području spuštaju prema moru, najstrmiji su na svijetu, a pošto se lokacija nalazi na južnoj strani, loza je po čitave dane izložena suncu (more još pojačava sunčevu svjetlost). Zbog te izloženosti suncu, pojačava se slador vina.

 

Vinski znalci će reći da je vino Dingač s Pelješca najbolje crno vino u cijeloj Hrvatskoj. Boja Dingača je rubin-crvena, a krasi ga okus izraženog buketa bobičastog voća i mediteranskog cvijeća, bilja, bobica, začina i okusa duhana.

 

Ne samo da su Dinčač i Postup vrhunska vina, već i one jeftinije verzije plavca malog će vas oduševiti svojom slatkoćom i ugodnim, jedinstvenim okusom.

 

Zanimljivo je da je 2002. otkriveno kako je sorta Plavac mali predak u svijetu jako poznate i cijenjene kalifornijeske sorte Zinfandel, čije je porijeklo bilo nepoznato sve do početka 21. stoljeća kada je otkriveno da korijene vuče iz okolice Dubrovnika. Pretpostavlja se da je plavac mali stigao u Kaliforniju tijekom 19. stoljeća kada je dubrovačko područje spadalo pod Austriju. Stručnjaci su tako potvrdili da je kalifornijsko i pelješko vino ustvari ista sorta, a to mogu i svi oni koji ih probaju.

 

Dubrovačkoj je Republici pelješko vino bilo jako važno u trgovini. Stoga su za vrijeme branja grožđa bili proglašeni blagdani kako bi se samo tome posvetili. U dokumentima Republike spominje se čak 27 vinskih podruma koje su vlasti financijski podupirale.

 

Koliko bi ih tek bilo da je Korčula bila pod Dubrovačkom Republikom. Naime, na tom otoku uspijeva sorta Pošip koja daje jedno od najcijenjenijih bijelih vina Hrvatske. Posebno su za uzgoj značajna područja oko mjesta Čare, iako ni ona u mjestu Smokvica nimalo ne zaostaju. I ovu sortu krasi visoki postotak sladora.

 

Vino Pošip je blistave – slamnatožute boje – teško se i gusto ljulja u čaši gdje ostavlja trag visokog postotka alkohola (13-14,5%). Punog je i osebujnog okusa sa svojstvenom aromom suhih marelica i smokava. Pošip je autohtono hrvatsko vino zaštićeno geografskim podrijetlom koji su još tijekom 4. stoljeća prije Krista, eksploatirali stari Grci u vrijeme kad im je Korčula bila kolonija.

 

Osim pošipa, na predjelu Čare i Smokvice raste još jedna zanimljiva bijela sorta – rukatac.

 

Vrijedi svakako spomenuti i bijelu sortu malvazija koja raste u Konavlima. Malvaziju je posebno voljela dubrovačka vlastela.

 more texts