DUBROVNIK DIGEST >> IZLETI

IZLETI >> Crna Gora


Crna Gora

[ View map ]

Crna Gora udaljena je od Dubrovnika pola sata vožnje. Čim pređete granicu naći ćete se u Bokokotorskom zaljevu, jedinstvenoj uvali na čitavom Mediteranu. Prije bi se moglo kazati da je riječ o klasičnom norveškom fjordu, nego li mediteranskom zaljevu.

 

U Boki kotorskoj nalazi se gradić Risan, jedan od najstarijih gradova na cijelom Mediteranu. Nastao je još u 4. stoljeću prije Krista, a bio je prijestolnica ilirske kraljice Teute. Poslije je bio rimski grad, a i danas možete razgledati dobro očuvane rimske mozaike.

 

Poslije Risana dolazi Kotor, grad koji svakako morate vidjeti. Opasan je 4 kilometra dugim zidinama, te je zaštićen na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Bio je važan grad za Mletačku Republiku. Svakako posjetite katedralu svetog Tripuna i crkvu svetog Nikole. Poviše Kotora vodi cesta prema crnogorskom zaleđa odakle se pruža predivan pogled na Boku Kotorsku i dva otočića – Gospu od Škrpjela i Sveti Juraj.

 

Gospa od Škrpjela je umjetni otok, a Sveti Juraj prirodni (na njemu se nalazi benediktinski samostan). Zanimljivo je kako je Gospa od Škrpjela nastala. Pomorci iz mjesta Perasta su tijekom 250 godina na tom mjestu bacali kamenja sve dok se nije sagradio otočić. Poslije su na njemu napravili crkvu u znak zahvalnosti Gospi koja je ozdravila jednog momka. Gradić Perast također ima dugu kulturnu i povijesnu tradiciji, te ga svakako vrijedi posjetiti.

 

Morska strana Crne Gore izvan Bokokotorskog zaljeva potpuno je drugačija. Krase je duge pješčane plaže, velike i po nekoliko kilometara. Od gradova tu se ističe Budva, koja vuče korijene još od doba Feničana. Stari grad Budva također je opasana zidinama.

 

U blizini Budve je (polu)otok Sveti Stefan, jedinstveni gradić koji je umjetnim mostom povezan s obalom na kojoj se ističu duge pješčane plaže. Otočić je danas najluksuznija turistička destinacija u cijeloj Crnoj Gori, točnije rečeno grad-hotel. Posjetile su ga brojne slavne osobe.

 

Zanimljivo gradovi za vidjeti na moru su još Bar i Ulcinj. I njih krase duge pješčane plaže.

 

Unutrašnjost Crne Gore drugačije je od obale, ali također jako zanimljiva. Možete vidjeti brojne manastire napravljene na nepristupačnim mjestima. Posjetite grad Cetinje i kušajte jedinstveni cetinjski sir i pršut. Oko Cetinja nalazi se Nacionalni park Lovćen, na mjestu na kojem se sudaraju mediteranska i kontinentalna klima čineći tako jedinstvenu prirodnu cjelinu.

 

Priroda je zaista važan adut Crne Gore. Kanjon rijeke Tare, na sjeveru Crne Gore, najdublji je kanjon u Europi, i drugi na svijetu odmah poslije slavnog kanjona Coloradu u SAD-u. Na Tari možete uživati u raftingu i drugim aktivnostima.

 

Dio Tare nalazi se u Nacionalnom parku Durmitor, koji je pravo prirodno blago, te je uvršten na UNESCO-vu listu zaštićenih prirodnih blaga. Visoki vrhovi, veći od 2000 metara pružaje se Nacionalnim parkom i privlače planinare iz svih dijelova svijeta. Najveći vrh Bobotov kuk ima 2523 metra. Posebno su lijepa jezera, njih sveukupno 18, a svi se nalaze na visini od preko 1500 metara. Posebno se ističe Crno jezero, najveće i najatraktivnije. Zimi je ovo područje središte skijaškog turizma s mjestom Žabljak kao perjanicom. Također, po Durmitoru se pružaju guste netaknute šume s zdravim planinskim zrakom.

 

Nedaleko od nacionalnog parka Durmitor nalasi se još jedan Nacionalni park – Bilogradska gora. Omeđen je planinskim vrhovima, ispresjecan potocima i jezerima, okružen gustom šumom i pitomim livadama, te predstavlja idealno mjesto za odmor i opuštanje. U Bilogradskoj gori nalazi se prava prašuma, jedna od posljednjih triju što su preostale u Europi. Strogo je zaštićena. U koje god godišnje doba dođete, nećete pogriješiti.

 

Nacionalni park Skadarsko jezero nalazi se na granici Crne Gore i Albanije. Jezero preko rijeke Bojane otiče u Jadransko more. Ovo jezero najveće je na Balkanu, a krase ga endemske životinjske i biljne vrste. Neki dijelova jezera nalaze se ispod razine mora. Brojne ptice gnijezde se na ovom mjestu. Oko jezera su brojni samostanski kompleksi koji se ističu svojom ljepotom i autentičnošću.

 

Lokalna kuhinja na ovom mjestu posebno je zanimljiva i ukusna.

 more texts