DUBROVNIK DIGEST >> IZLETI

IZLETI >> Dolina Neretve


Dolina Neretve

[ View map ]

Kada bi vam netko rekao da izbacite uljeza s hrvatske strane Jadrana, zasigurno bi to bila dolina Neretve. Naime, to mjesto udaljeno 100 kilometara zapadno od Dubrovnika, geografski se u potpunosti razlikuje od ostatka obale.

 

Dok je drugdje pretežno krš i rijeke se uljevaju u more jednim tokom, ušće Neretve je prostrana delta nastala taloženjem sedimenata koje je rijeka donijela iz gornjeg sliva.

 

Dalmatinska zemlja gotovo posvuda je škrta, ali to ne vrijedi za ovo područje. Plodna dolina koristi se za sadnju brojnih poljoprivrednih kultura od kojih su najpoznatiji mandarini i lubenice.

 

Brojne životinjske vrste žive u dolini Neretve, a posebno se ističu one leteće. Ptičjih vrsta, naime, u Neretvi ima čak 310, od kojih je 115 ptica gnjezderica. U Metkoviću, gradu u dolini Neretve, nalazi se druga po veličini ornitološka zbirka u Europi.

 

Nadalje, u Neretvi je najpoznatije stanište jegulja u Hrvatskoj. I neretvanske jegulje kao i druge vrste, mrijeste se u Sargaškom moru odakle se Golfskom strujom vraćaju u Europu. Putovanje ponekad traje i do tri godine. Brojni restorani diljem doline Neretve nude specijalitete od jegulja i žaba. Najpoznatiji način pripreme je brodet. No, nude se i  drugi specijaliteti poput ptice liske na lovački, te ribljih jela i rakova, kako slatkovodnih, tako i morskih. Osim toga kušajte pršut, sir, domaće vino, te razne rakije. Ako se zateknete u ovom kutku Hrvatske, svakako probajte ovu jedinstvenu kuhinju koju nećete naći na drugim djelovima Jadrana.

 

Osim kušanja vrhunske domaće kuhinje, u Neretvi možete otići na foto safari vozeći se tradicionalnim neretvanskim lađama kroz uske kanaliće, te uživati u prekrasnoj nedirnutoj prirodi. Svake godine u ljeto se na Neretvi organizira Maraton lađa (druga subota u kolovozu) gdje se posade bore za pobjednika te prestižne utrke. To je samo još jedan dokaz koliko je rijeka važna tamošnjim stanovnicima.

 

Posjetite živopisni gradić Komin, te mjesto Vid gdje je u rimsko doba bio veliki grad Narona, jedan od najznačajnijih rimskih gradova na hrvatskoj obali Jadrana. Prilikom iskapanja devedesetih godina prošlog stoljeća, arheolozi su došli do senzacionalnog otkrića – 16 hramskih kipova od kojih je najimpozantniji bio onaj cara Augusta skupa s njegovom obitelji. Svi su kipovi nađeni bez glave. Vjerojatno su glave otkinuli kršćani. Međutim, dio glava pronađen je u drugim krajevima svijeta poput Engleske (glave carice Livije i boga Merkura), pa su neke i vraćene. Sve do sad nađene rimske ostatke možete razgledati u Arheološkom muzeju u Vidu.

 

U Neretvi se također možete baviti kitesurfingom. Uz Viganj na Pelješcu, ova lokacija je zbog čestog puhanja vjetra idealna za sve surfere. Smatra se jednom od najboljih u Hrvatskoj i Europi (vidi video).

 

Najvažniji gradovi u dolini Neretve su Ploče, Opuzen i Metković. Ako se odlučite za izlet u dolinu Neretve, bez problema ćete naći ponudu u bilo kojoj turističkoj agenciji. Također, možete sami unajmiti automobil i za sat vremena biti u potpuno drugačijem prirodnom okruženju. Možete otići i nekom od redovnih autobusnih linija, ili taksijem.

 

 more texts