DUBROVNIK DIGEST >> IZLETI

IZLETI >> Hrvatska


Hrvatska

Ako kojim slučajem putujete automobilom do Dubrovnika, možete putem zastati i puno toga vidjeti. Mi ćemo vas uputiti na dio znamenitosti koje Hrvatske krije.

 

 

Plitvička jezera

 

Plitvička jezera su najstariji Nacionalni park Hrvatske. Krase ih 16 jezera povezanih slapovima oko kojih se pružaju šetnice za posjetitelje prolazeći mostićima preko sedrenih barijera. Jezera okružuju šume bogate životinjskim vrstama, a boje se mijenjaju ovisno o godišnjim dobima. Zbog svega toga UNESCO je Plitvice proglasio svjetskom prirodnom baštinom.

 

Ako posjetite ovo mjesto ostat će vam u pamćenju za cijeli život. Priroda će vas opčiniti svojom ljepotom. Ovdje, među ostalim, raste žuta gospina papučica, jedna od najljepših europskih orhideja. Plitvice imaju čak 55 vrsta orhideja. Jedan manji dio Plitvičkih jezera čini prašuma zvana Čorkova uvala. U njoj žive rijetke vrste gljiva. Brojni leptiri, šišmiši i ptice imaju svoje stanište na ovom mjestu. Od ptica se ističe sivi sokol, jedna od najbržih ptica na svijetu. Dok lovi plijen postiže brzine do 230 kilometara na sat. Najpoznatiji životinjski stanovnik svakako je smeđi medvjed. Od grabežljivaca tu su također vuk i ris.

 

Kupanje je u jezerima zabranjeno.

 

Nacionalni park Krka

 

Ovaj Nacionalni park nalazi se nedaleko od Šibenika. Sličan je Plitvicama, ali se opet jako razlikuje. I Krku krase jezera i slapovi, a ovdje se za razliku od Plitvica, možete kupati. Krka je posebno lijepa u proljeće i ljeto kad priroda zazeleni i dobije puni sjaj. Jezera ima 7, a zanimljivo da je na jednom izgrađena prva hidroelektrana u Europi i druga na svijetu. Otvorena je samo tri dana nakon prve hidroelektrane na svijetu, one na slapovima Niagare.

 

U blizini Nacionalnog parka Krka nalazi se prekrasni gradić Skradin u kojem često ljetuje i Bill Gates. On se također nalazi na rijeci Krki koja je jedna od najljepših hrvatskih rijeka u cijelom svom toku.

 

Koji god Nacionalni park u Hrvatskoj posjetite nećete pogriješiti. Bilo da je riječ o Mljetu, Risnjaku, Paklenici, Velebitu, Brijunima ili Kornatima. Također preporučamo vam posjet Parku prirode Biokovo.

 

Zadar

 

Zadar je grad na obali sa starom gradskom jezgrom smještenom na poluotoku po kojem je poznat. Grad je nastao u antici, a stari dio grada opasan je zidinama. Zidine su ukružene bedemima, a nekoliko vrata vodi u jezgru. Najpoznatija su Kopnena vrata iz 16. stoljeća. Najpoznatija građevina Zadra je crkva svetog Donata izgrađena još u 9. stoljeću na ostacima rimskog foruma. Hrvatska nema stariju građevinu tako dobro očuvanu.

 

Dojmljiva je i katedrala svetog Stošije čije pročelje ukrašava ruža. Zvonik katedrale dominira panoramom Zadra. Stara je i crkva Sv. Marije izgrađena u 11. stoljeću. Njen arhiv sadržava vrijednu zbirku povelja koji spominju hrvatske kraljeve iz 11. stoljeća. Amerikanci su je potpuno razrušili tijekom bombardiranja Zadra u Drugom svjetskom ratu. Vrijedi posjetiti i mnoge druge crkve, te Arheološki muzej.

 

Od modernih znamenitosti ističu se Morske orgulje građena na rivi nedaleko od pristaništa za kruzere. Unutar rive ugrađene su cijevi na čijim se krajevima nalaze zviždaljke. More, plimom i osekom, te valovima na taj način 'svira' 7 akorda od pet tonova.

 

Velika turistička atrakcija je i Pozdrav suncu. Sastoji se od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih postavljenih na istoj razini s rivom tvoreći tako nevjerojatne boje posebno tijekom zalaska sunca. Ova znamenitost nalazi se na zapadnoj strani zadarskog poluotoka.

 

U Zadru se proizvodi originalni liker Maraskino, u kojem su uživale brojne svjetske ličnosti.

 

 

Šibenik

 

Ovaj grad smješten na obali između Zadra i Splita, najpoznatiji je po katedrali Svetog Jakova građenoj u 15. i 16. Stoljeću. UNESCO ju je zbog važnosti uvrstio na svjetski popis kulturnih dobara, a smatra se najvećim graditeljskim ostvarenjem u Hrvatskoj u srednjem vijeku. Ima prekrasno pročelje, ali i unutrašnjost. Gradili su je mnogi majstori uključujući Jurja Dalmatinca, poznatog po gradnji mnogih dubrovačkih znamenitosti.

 

I ostali stari dio Šibenika je prekrasan – uske uličice s kamenim trgovima, brojne crkve, Kneževa palača u kojoj se danas nalazi muzej, te mnoge tvrđave čine Šibenik mjestom koje morate posjetiti ako se nađete u njegovoj blizini.

 

Najpoznatije šibenske tvrđave su Šubićevac i sveti Ivan. Ove masivne tvrđave dobro očuvane građene su zbog turskih prodora. Danas se unutar tvrđava održavaju razne kulturne aktivnosti poput koncerata.

 

Atrakcija turistima je i šibenski most s kojeg možete skakati bungee jumping. Zanimljivo da riječ Šibenik na ukrajinskog glasi vragolasti dječak.

 

Split

 

Split je najveći hrvatski grad na obali, najpoznatiji po starom dijelu grada koji je građen na ostacima velike palače rimskog cara Dioklecijana (pod zaštitom UNESCO-a). Dioklecijan je u njoj boravio sve do smrti nakon što je kao jedini car u povijesti dobrovoljno otišao s rimskog prijestolja. Slična građevina nikad nije napravljena u Rimskom carstvu. Oko palače bile su građene zidine koje su odlično sačuvane sve do danas osim zapadnog zida. Također, odlično su sačuvani podrumi ove palače. Brojni su rimski ostaci.

 

Smrću Dioklecijana, život u palači se ne gasi, već dobiva preobražaj. Novi život palača počinje u 6 stoljeću rušenjem velikog rimskog grada Salone (današnji Solin) u neposrednoj blizini palače od strane Slavena. Progananici nalaze utočište unutar zidina palače. Kako kršćani dolaze tako na rimskim građevina prilagođavaju svoju arhitekturu. Najpoznatija od svih je katedrala svetog Dujma, najstarija katedrala na svijetu, a izgrađena je na mauzoleju cara Dioklecijana. Danas je upravo posebna zbog mješavine kršćanske i rimske arhitekture. Također poznata je po svojim masivnim vratima građenim od bukve s prizorima iz Isusovog života. Napravio ih je domaći majstor Andrija Buvina. Također spektakularan je i zvonik, originalno djelo kakvo je teško naći igdje na svijetu. Njegova specifičnost je uklopljenost u antičku gradnju koja ga okružuje.

 

Kuriozitet je da se u unutrašnjosti katedrale nalazi lik Dioklecijana, čovjeka koji je progonio kršćane. Prema legendi, Dioklecijan je dao pogubiti Dujma, prvog biskupa salone po kojem katedrala danas nosi ime.

 

Nije Dioklecijanova palača jedina splitska znamenitost. Brojni su ostaci iz rimskog doba poput akvadukta, ali i iz kasnijih razdoblja. Ističu se crkve, tvrđave poput one na Gripama, te druge znamenitosti.

 

Brdo Marjan privlači posjetitelje svojom šumom i kupalištima. Svakako posjetite Split – grad s dušom – to je njegov najbolji opis.

 

Trogir

 

Trogir je gradić nedaleko od Splita, a smatra se najbolje očuvanim romaničko-gotičkim gradom u Centralnoj Europi. Posebno se ističe stari dio Trogira, opasan zidinama i utvrdama (pod zaštitom UNESCO-a). S kopnom i otokom Čiovom povezan je mostovima. Grad su osnovali stari Grci, a zanimljivo da je u ovom gradiću otvorena prva ljekarna u europi, još 1271. godine. Najvažniji kulturni spomenik je katedrala svetog Lovre. Počela se graditi početkom 13. stoljeća u romaničkom, a završena je u gotičkom stilu. Mnogi veliki majstori gradili su ovu katedralu od Nikole Firentinca do Radovana koji je napravio glavni portal.

 

Unutar katedrale postoje kapele. Posebno se ističe kapela Svetog Ivana Trogiranina, jedno od najljepših renesansnih ostvarenja u Europi. Građena je po uzoru na Jupiterov hram u Dioklecijanovoj palači. Ova kapela je jedinstvene kompozicije nepoznate do tada u renesansnoj umjetnosti. Svakako je posjetite.

 

Od utvrda se posebno ističe Kaštel Kamerlengo, građen krajem 14. stoljeća. Danas se odmah pored utvrde nalazi nogometni teren na kojem svoje utakmice igra niželigaš Trogir.

 

Oduševit će vas male, uske kamene ulice, te skladni trgovi okruženi morem. U blizini Trogira mnogobrojne su plaže. Jedina mana ovog grada su velike automobilske gužve tijekom visoke ljetne sezone.

 

Makarska

 

Grad Makarska nalazi se između Splita i Dubrovnika, a krasi ga predivna priroda. Poviše Makarske izdiže se planina Biokovo s koje u zimskih mjeseci puše razorni vjetar bura.

 

Okolicu krase predivne pješčane plaže kakvih nema na nijednom drugom mjestu u Hrvatskoj. More je modro i bistro, a svaka plaža je lijepa na svoj način. Postoji teorija da je Makarska svoje ima dobili prema feničkom nazivu mucar (što znači boja grimiz ili purpur). U prilog toj teoriji ide to što je Makarska rivijera bogata puževima volcima od kojih su Feničani proizvodili boju.

 

Najljepša crkva u Makarskoj je ona svetog Marka. Tijekom ljeta, ovaj grad u središnjoj Dalmaciji poznat je po brojnim zabavama posebno elektronske glazbe.

 

Otoci

 

Hrvatska sveukupno ima više od 1200 otoka. Svaki je lijep na svoj način, a mi ćemo izdvojiti dio njih. Za Brijune pored Pule i Kornate pored Zadra dovoljno je reći da su Nacionalni parkovi.

 

Otok Pag, također se nalazi nedaleko od Zadra, a svjetski je poznat po zabavama elektronske glazbe na plaži Zrće, te po paškom siru. Otok ima nevjerojatan pejzaž koji ponekad podsjeća kao da ste na Marsu.

 

Za one željne zabave, svakako treba izdvojiti otok Hvar na koji dolaze holivudski glumci. Ali i arhitektura Hvara je prekrasna, kao i priroda.

 

Brač je poznat po plaži Zlatni rat, te prekrasnom mjestu Bol.

 

Što se tiče prirode najljepši hrvatski otoci su Vis, Lastovo i Mljet. Posebno je zanimljiv Vis, otok s bezbrojnim uvalama prekrivenim bijelim stijenama, te tirkiznim lagunama.

 

Rab je poznat po istoimenom gradiću, ali i morskim sportovima za koje je nužno puhanje vjetra.

 

Vrijedi također posjetiti Krk, Cres, Šoltu...Na koji god da otok odete, nećete pogriješiti. Ako želite autentični hrvatski otok bez puno turista čak ni usred ljeta, onda otiđite na Ugljan, te uživajte u svježe ulovljenoj ribi, po kojem je ovaj otok poznat.

 

Istra

 

Možda je istarska obala nešto manje atraktivna od dalmatinske, ali zato se njena unutrašnjost može pohvaliti atrakcijama kakvih nema u Dalmatinskoj zagori. Šume, živopisni gradići na visoravnima ostavit će vas bez daha. Posebno se ističe Motovun, poznat po svom ljetnom filmskom festivalu.

 

U istri je najveći grad Pula, svjetski čuvena po odlično očuvanom rimskog teatru. Taj rimski teatar među je najbolje sačuvanim rimskim građevinama na svijetu, očuvaniji od rimskog Koloseuma. Sveukupno je šesti po velični rimski amfiteatar na svijetu. U njemu se često održavaju kulturne manifestacije, a ne biste vjerovali da se ponekad igraju i hokejaške utakmice. Zanimljivo da su Mlečani svojedobno imali ideju da amfiteatar u Puli razmontiraju, pa ponovno slože u Veneciji.

 

U okolici Pule, jednom godišnje održava se najveći elektronski festival u Hrvatskoj s najvećim svjetskim DJ-evima.

 

Svojom ljepotom ističe se grad Rovinj. Ne zaostaje ni Poreč. Istra je poznata po gastronomiji posebno po autentičnim tartufima.

 

Zanimljivo da se u Istri nalazi službeno najmanji grad na svijetu - Hum. Ima svega 17 stanovnika, ali sve gradske institucije.

 

Istra je živopisna, različita, mjesto gdje ćete uživati u prirodi, kulturi, gastronomiji – a svaki dio ima svoje specifičnosti.more texts