DUBROVNIK DIGEST >> IZLETI

IZLETI >> Međugorje


Međugorje

[ View map ]

Međugorje je jedno od najpoznatijih rimokatoličkih svetišta na svijetu, a od Dubrovnika je udaljeno nešto više od stotinjak kilometara. Postalo je poznato zbog navodnog ukazanja Djevice Marije, koja se prvi put ukazala 1981. godine. Gospa se, prema priči, ukazala prvotno djeci, i od tada, pa sve do danas gotovo svakodnevno im šalje poruke. Vidjelice su i danas žive, te komuniciraju s vjernicima, te im prenose Gospine poruke.

 

Sveukupno šestero vidioca su do sada ukupno zabilježili preko 40 000 ukazanja, što međugorski fenomen čini ubjedljivo prvim u svijetu po brojnosti, u odnosu na slične kršćanske fenomene svijetu (najpoznatiji: Lourdes – 18 ukazanja, Fatima –  6). Mnogi ni dan danas ne vjeruju da se Gospa zaista ukazala, nego smatraju da su djeca izmislila priču koju održavaju sve do današnjeg dana, jer od nje imaju materijalnu korist, isto kao i cijeli grad.

 

Bilo kako bilo, od 1981. se razvija vjerski turizam, a Međugorje godišnje posjeti više od milijun turista. Najpoznatija međugorska crkva je ona svetog Jakova koji je ujedno zaštitnik hodočasnika.

 

U Dubrovniku ćete bez problema pronaći turističku agenciju koja u svojoj ponudi ima izlet za Međugorje. Nije daleko ni ako se uputite vlastitim automobilom ili rent a carom.

 

Ako se uputite u Međugorje na svoju ruku, predlažemo vam da svakako posjetite slapove Kravica, samo desetak kilometara od Međugorja blizu mjesta Studenci. Široki su 120 metara, a visoki 28 metara. Nedaleko slapova Kravica nalazi se i vodopad Koćuša.

 

Zanimljivo da iz mjesta Međugorje, dolazi pobjednik US Opena, tenisač Marin Čilić.



more texts