DUBROVNIK DIGEST >> IZLETI

IZLETI >> Mostar


Mostar

[ View map ]

Mostar se nalazi u Bosni i Hercegovini, a udaljen je od Dubrovnika 140 kilometara. Grad je smješten na rijeci Neretvi, a odiše spojem europskog i orijentalnog štiha. Najpoznatiji je po Starom mostu, građenom 1566. godine, kojeg su nekoć čuvali mostari po kojemu je dobio ime. Stari most zajedno sa starim dijelom grada 2005. godine uvršten je na popis zaštićene kulturne baštine UNESCO-a.

 

Stari most gradio je turski arhitekt Hajrudin, a nije povezan s nijednim specifičnim stilom ili periodom u arhitekturi, tako da je jedinstven u svijetu. Most je sjajne svijetle boje, i mijenja boju tijekom dana. Kada je Hajrudin dizajnirao most, nitko mu nije vjerovao da bi se kameni blokovi postavljeni na taj način zaista mogli održati. Prema legendi skeptičan je bio i Sulejman Veličanstveni koji je Hajrudinu kazao da će ga ubiti sruši li se most. Legenda dalje govori da je nesretni arhitekt pobjegao prije završetka gradnje ne bi li se dogodilo nešto nepridviđeno zbog čega bi izgubio život. Prepričavalo se s koljena na koljeno da Hajrudin svoje remek djelo nikad nije vidio u životu, iako se most održao sve do hrvatsko-bošnjačkih sukoba devedesetih godina prošlog stoljeća.

 

Nažalost, u ratnim sukobima tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, stari most je srušen, ali je ponovo napravljen 2004. godine. Mostar je grad koji je pretrpio najveća razaranja tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Na početku su ga granatirali Srbi, a Hrvati i Bošnjaci su se zajedno branili. Kasnije su međusobno zaratili, a Mostar je pretrpio ogromna razaranja, puno je ljudi poginulo, a grad je podijeljen između Hrvata i Bošnjaka sve do danas. Najbolje se to vidi kada se igra gradski nogometni derbi između muslimanskog Veleža i hrvatskog Zrinjskog. U ratu su teško stradale crkve svetog Petra i Pavla, te franjevački samostan, kao i brojne druge znamenitosti.

 

Tijekom godina temeljito su obnovljene, pa Mostar opet izgleda predivno kao i prije početka sukoba. Otvoreni su mnogi šoping centri među njima Mepas Mall, najveći šoping centar u Bosni i Hercegovini.

 

Mostar krije mnoge znamenitosti koje svakako trebate vidjeti. Najveća je svakako stara gradska četvrt sa Starim mostom. Tu je Karađozbegova džamija, najljepša i najstarija džamija u čitavoj Bosni i Hercegovini. Osim Starog mosta, tu su još četiri druga. Grad će vas neprestano iznenađivati spojem osmanlijske kulture i zapadno kršćanske. Tako vrijedi vidjeti povijesno naselje Brankovac, ali i katoličku katedralu. Prekrasna je i pravoslavna Saborna crkva koja je također stradala u ratu.

 

Mostar je prilično jeftin grad (svakako jeftinij od Dubrovnika), pa vam je korisno otići u šoping, primjerice kupite tradicionalne turske džezve za kavu, te druge suvenire. Ako ste se našli u Mostaru svakako probajte njihove gastronomske specijalitete. Mostarska kuhinja je spoj turske i mediteranske kuhinje. Najviše se jede meso, posebno ćevapi, ražnjići, šnicle, a sve to uz puno kajmaka.

 

Od mostarskih atrakcija danas svakako vrijedi spomenuti tradicionalno natjecanje u skakanju s mostarskog mosta. Visina je ogromna, čak 24 metra, a hrabri skakači izvode bravure bacajući se u brzu i hladnu Neretvu. Vjerovali ili ne, tradicija skakanja sa Starog mosta stara je koliko i sam most. Prvo pravo natjecanje održalo se 1664. godine, i od tada, pa sve do danas, majstori skakanja se natječu u dvjema skakačkim disciplinama  - 'na glavu' i 'na noge'.

 

Većina dubrovačkih turističkih agencija u svojoj ponudi ima izlet u Mostar.

 more texts