DUBROVNIK DIGEST >> IZLETI

IZLETI >> Ston i Pelješac


Ston i Pelješac

[ View map ]

Pelješac je drugi po velični hrvatski poluotok čiji je početak u Stonu, gradiću smještenom šezdesetak kilometara od Dubrovnika prema Splitu. Obala je jako razvedena, puna plaža, grebena, uvala i fjordova.

 

Ako se ovdje odlučite na izlet, prvo ćete se zaustaviti u Stonu koji se smjestio u zaštićenom Malostonskom zaljevu.

 

Taj zaljev, u kojemu nikad nema valova, najprepoznatljiviji je po kamenicama koje su u svijetu poznate kao jedne od najboljih, a za njih kažu da imaju afrodizijačka svojstva. Česti gosti stonskih restorana su i holivudski glumci. Postoji mogućnost konzumiranja kamenica odmah nakon berbe iz mora. Putem prema Bistrini, odnosno graničnom prijelazu s Bosnom i Hercegovinom, vidjet ćete 'brodiće' koji pružaju uslugu degustacije svježih kamenica i drugih školjaka.

 

Kada ste u Malostonskom zaljevu svakako morate posjetiti Ston, grad s najdužim zidinama u Europi, i drugim na svijetu, odmah poslije Kineskog zida. Građene su u 14., 15. i 16. stoljeću od strane Dubrovačke Republike pod čijom se vlasti Pelješac tada nalazio. Duge su više od 5 kilometara, a dobrim dijelom možete hodati. Imaju oko četrdesetak utvrdi, i zaista su jedinstvene na svijetu, jer se pružaju preko brda.

 

Ston, koji se dijeli na Veliki i Mali, ima pregršt građevina iz srednjeg vijeka koji su posjetiteljima posebno zanimljivi. Svojom ljepotom ističu se palače Sorkočević, Bordić, te Knežev dvor u kojemu se nalazi vrijedni muzej s izložbenim primjercima od prapovijesti (na Pelješcu postoji nekoliko pronalazaka iz tog vremena), preko vremena Dubrovačke Republike, pa sve do današnjih dana.

 

Također, u Stonu je poznata solana koju je također gradila Dubrovačka Republika kako bi si osigurala monopol trgovinom soli u Europi, i to je najstarija solana na svijetu koja još uvijek radi. Onakva kakva je bila u 14. stoljeću kad se gradila, takva je i danas. Sol iz ove solane jedna je od najčišćih na svijetu. Njeni bazeni, osim Munda, nazvani su po kršćanskim svecima.

 

U blizini Stona nalazi se uvala Prapratno s predivnom pješčanom plažom. To je također mjesto odakle vozi trajekt za otok Mljet. Vrijedi posjetiti i nautičko mjesto Kobaš gdje je poznati restoran s morskim specijalitetima. Jedan od gosta Kobaša svojevremeno je bio holivudski glumac Kevin Spacey.

 

Prolazeći po Pelješcu predlažemo vam da stanete u mjesto Potomje, poznato po mnogim vinarijama. Pelješac je poznat u svijetu kao mjesto na kojem se proizvode vrhunska vina od sorte plavac mali, poput Dingača i Postupa.

 

Vinogradi koji se na tom području spuštaju prema moru, najstrmiji su na svijetu, a pošto se lokacija nalazi na južnoj strani, loza je po čitave dane izložena suncu (more još pojačava sunčevu svjetlost). Zbog te izloženosti suncu, pojačava se slador vina.

 

Vinski znalci će reći da je vino Dingač s Pelješca najbolje crno vino u cijeloj Hrvatskoj. Boja Dingača je rubin-crvena, a krasi ga okus izraženog buketa bobičastog voća i mediteranskog cvijeća, bilja, bobica, začina i okusa duhana.

 

Ne samo da su Dinčač i Postup vrhunska vina, već i one jeftinije verzije plavca malog će vas oduševiti svojom slatkoćom i ugodnim, jedinstvenim okusom.

 

Zanimljivo je da je 2002. otkriveno kako je sorta plavac mali predak u svijetu jako poznate i cijenjene kalifornijske sorte Zinfandel, čije je porijeklo bilo nepoznato sve do početka 21. stoljeća, kada je otkriveno da korijene vuče iz okolice Dubrovnika. Pretpostavlja se da je plavac mali stigao u Kaliforniju tijekom 19. stoljeća kada je dubrovačko područje spadalo pod Austriju. Stručnjaci su tako potvrdili da je kalifornijsko i pelješko vino ustvari ista sorta, a to mogu posvjedočiti i svi oni koji ih probaju.

 

Osim Potomja, poznata vinska mjesta u kojima možete kušati vrhunsko vino su Trstenik, Pijavičino i Podobuče. Oko svih ovih mjesta vode vinske staze koje također možete posjetiti.

 

Putujući dalje Pelješcom dolazimo do područja koja su poznatija po maslinovom ulju nego vinu. To su Trpanj i Orebić. Ne samo da su poznati po gastronomiji, već i po prekrasnim pješčanim plažama.

 

Cesta kojom se spuštate prema Orebiću pruža fantastičan pogled na Korčulu (vrijedi spomenuti da iz Orebića vozi trajekt na Korčulu). Međutim, još ljepši pogled je s brda sveti Ilija poviše Orebića na koji možete planinariti markiranim stazama.

 

Na Pelješcu se možete baviti sportom i rekreacijom – igrati tenis, pješačiti, voziti biciklu i još puno toga. No mi vam preporučamo windsurfing i kitesurfing u Vignju, mjestu, koje je zbog čestog puhanja vjetra, među najboljim u Europi za ovaj sport. Dokazuje to i nedavno organizirano svjetsko prvenstvo.

 

Za šetnju je jako atraktivna Napoleona cesta koja se proteže od Stona do Ponikava u dužini od 7 kilometara. Uspon nije pretežak, a šetnja cestom traje oko 2 i pol sata. Započinje iz Stona cestom uz Solanu do Sumića mosta gdje ćete dobiti prve podatke o Napoleonovoj cesti na info tabli. Slijedeća 2,5 sata uživati ćete u prirodnim i kulturnim znamenitostima, udaljeni od stresne suvremene svakodnevnice.

 

Ako ste ljubitelji špilja svakako posjetite Nakovanu. Spila Nakovana nalazi se na Pelješcu poviše Orebića nedaleko od puta po kojem se planinari na vrh sveti Ilija. Otkrivena je nedavno, a važna je jer su je Iliri koristili kao svetište. Dolazili su se moliti prirodnim silama kako bi im život bio lakši. U špilji su boravili prije više od 6000 godina. Svetište su kasnije koristili Grci i Rimljani čiji su mnogobrojni ostaci, poput keramičkog posuđa, ovdje pronađeni. Špilja, iako ima veliku arheološku vrijednost, nije komercijalno iskorištena. Jedini koji svrate su planinari. Dio predmeta iz Spile Nakovane čuva se u Kneževu dvoru u Stonu. Vrijedi posjetiti i plaže oko Dube Pelješke, posebno uvalu Divna, koja podsjeća na tropske plaže, jer ima tirkiznu boju mora.

 

Video o Stonu, osim ovoga ispod, možete pogledati i ovdje.

 more texts