DUBROVNIK DIGEST >> Transport

Transport >> Dolazak automobilom


Dolazak automobilom

Dolazak automobilom u Dubrovnik pruža vam priliku da vidite i dio drugih ljepota Hrvatske, čak i ako putujete autocestom. Autocesta do Dubrovnika nije završena, već prestaje u Pločama odakle imate nešto manje od 100 kilometara do Dubrovnika. Gužve na granici Hrvatske i BiH nisu velike i vrlo brzo se prođe 15 kilometara kopna Bosne i Hercegovine koji izlazi na more.

 

Dolazak iz smjera Sjeverne Italije preko Rijeke

 

Autocestom

 

Ako se iz Rijeke do Dubrovnika odlučite za autocestu dio puta ćete morati ići prema Zagrebu - do čvora Bosiljevo - odakle idete prema Splitu i Pločama gdje autocesta završava, te dalje prema Dubrovniku. Ako ste umorni od dugog putovanja možete nakratko napustiti autocestu i posjetiti Nacionalni park Krku nedaleko od Šibenika (putokazi će vam pokazati gdje da skrenete). Nacionalni park Plitvička jezera za razliku od Nacionalnog parka Krka nije blizu autoceste. Ako ste ljubitelj planinarenja prolazit ćete pokraj predivne planine Biokovo koju također možete posjetiti. Ni Nacionalni park Paklenica nije daleko od autoceste. Kada prođete 6 kilometara dug tunel Sveti Rok vidjet ćete putokaze gdje skrenuti.

 

Običnom cestom

 

Ako se iz Rijeke do Dubrovnika odlučite običnom cestom putovanje će trajati duže i bit će napornije, ali na kraju i jeftinije, a uz to ćete uživati u ljepotama jadranske obale. Put ide smjerom Rijeka-Senj-Karlobag-Maslenica-Split-Makarska-Ploče-Dubrovnik. Naravno cijelim putem možete kombinirati običnu cestu i autocestu. Ako vam se ne sviđaju gužve i spora vožnja, savjetujemo vam da dionicu Split-Makarska-Ploče vozite autocestom, ali ako vam spora vožnja ne smeta, a privlače vas pješčane plaže na koje ćete se stati odmoriti, slobodno se uputite tim smjerom. Makarska rivijera vrvi pješčanim plažama, a cesta prolazi odmah do mora.

 

Putem uz more možete stati u bilo koji grad koji vas privlači. Mi preporučamo Zadar, Šibenik, Split, Trogir i Makarsku.

 

Dolazak iz smjera Slovenije, Austrije, Mađarske, Češke, Poljske preko Zagreba

 

Autocestom

 

Autocestom idete od Zagreba preko Splita do Ploča, te dalje običnom cestom prema Dubrovniku. Ako putem ogladnite, a želite probati nešto originalno i autentično, najbolje vam se zaustaviti u dolini Neretve gdje možete uživati u specijalitetima od žaba i jegulja.

 

Običnom cestom

 

Dionicu Zagreb-Karlovac najbolje vam je proći autocestom, te se spustiti u Karlovcu i nastaviti običnom cestom prema Kninu, Sinju i dalje Splitu. Putujući ovim smjerom ići ćete cestom točno preko Plitvičkih jezera gdje se svakako zaustavite razgledati možda i najljepši nacionalni park Hrvatske.  Na putu vas čeka i mjesto iz bajke Rastoke, predivni krajolik Velebita i zanimljivi stari hrvatski grad Knin. Ako putem ogladnite, najbolje vam je probati mesne specijalitete  u zaleđu Splita. Mjesta poput Klisa, Trilja i Sinja nude svježu janjetinu po pristupačnim cijenama. Kada dođete do Splita možete nastaviti autocestom ili običnom cestom ovisno koliko vremena želite potrošiti na putovanje do Dubrovnika. Ako se odlučite na vožnju cestom uz obalu, putovat ćete sporije, ali uživat ćete u pogledu na otoke i morsko plavetnilo.

 

Dolazak iz smjera Mađarske, Češke, Poljske preko Osijeka

 

Ovim smjerom ćete umjesto kroz Hrvatsku, putovati kroz susjednu Bosnu i Hercegovinu. Iz Osijeka idete do Sarajeva, pa dalje preko Mostara sve do Metkovića, i onda nastavljate za Dubrovnik. Za one koji dolaze iz središnje Europe, ovo je najduži put, ali i pun avantura. Bosna je europska zemlja s orijentalnim štihom. Ako idete ovom cestom, svakako probajte ćevape i miješano meso u Sarajevu, a nikako ne propustite posjetiti Mostar.

 

Dolazak iz smjera Rumunjske i Bugarske

 

Najlakše je preko Leskovca u Srbiji, pa dalje za Peć i Podgoricu odakle se spustite na Budvu i dalje obalnom cestom sve do Herceg-Novog i granice s Hrvatskom. Postoji kroz Crnu Goru i kontinentalni smjer, ali bolje se spustiti na obalu kako bi vidjeli predivni zaljev Boke Kotorske, grad Kotor i Sveti Stefan.more texts