DUBROVNIK DIGEST >> Transport

Transport >> Autobusni prijevoz


Autobusni prijevoz

Javni prijevoz vrlo je pogodan za kretanje po Dubrovniku. Svi gradski kvartovi (osim kasno noću) odlično su povezani, a autobusi su klimatizirani i niskopodni, pa je lako ulaziti s kolicima.

 

Gradski vozni redovi kao i smjerovi autobusa istaknuti su na vidljivo mjesto u autobusnim čekaonicama. Vozne redove možete isprintati na ovom linku, a također možete ih zatražiti u informativnim centrima Turističke zajednice, kao i na recepcijama hotela. S Dubrovnikom su javnim prijevozom povezana i prigradska naselja poput Cavtata.

 

Autobusne karte možete kupiti kod vozača (nešto su skuplje) ili na recepcijama hotela, kioscima (jeftinije su)... Karta vrijedi 1h za neograničen broj vožnji. Kartu kod vozača nije moguće kupiti u eurima ili nekoj drugoj stranoj valuti, a nastojte da imate sitniji novac, jer vozač često nije u mogućnosti razmijeniti krupne novčanice.

 

Osim uobičajenih vožnji, javni prijevoznik Libertas nudi i turističke ture:

 

Cabrio Bus

 

Cabrio bus izrazito je pogodan za razgledavanje grada pogotovo u ljetnim mjesecima. Sunce je jako, temperatura je visoka, a vas za vrijeme vožnje hladi povjetarac. U slučaju lošeg vremena, autobus ne vozi.

 

Tura obilazi sva važna mjesta odakle grad izgleda kao na dlanu - od mosta na istočnoj strani Dubrovnika do vidikovca na Zapadu odakle se pruža predivan pogled na staru gradsku jezgru. U autobusu imate mogućnost stručnog audio vođenja i to na 9 ponuđenih jezika.

 

Autobus kreće s autobusnog kolodvora, a također prolazi i blizu starog grada. Vozi nekoliko puta dnevno, a cijela vožnja traje nešto više od 1h.

 

Tourist bus line

 

Ovaj vas autobus nedjeljom vozi iz Cavtata do mjesta Čilipi na festu folklora. U pitanju je tradicionalni dubrovački ples Linđo koji je 2013. na Stradunu plesalo nekoliko stotina ljudi čime su zavrijedili ulaz u Guinnessovu knjigu rekorda. Ako volite folklor, Linđo će vas oduševiti.more texts