DUBROVNIK DIGEST >> OKOLICA

OKOLICA >> Luka Gruž


Luka Gruž

[ View map ]

Luka Gruž nalazi se u velikoj uvali s zapadne strane grada. U vrijeme Dubrovačke Republike, plemići su na ovom mjestu gradili raskošne ljetnikovce koji su i danas tamo. Neki su u boljem, neki u lošijem stanju, ali svjedoče kako je ovaj dio grada nekoć bio znatno drugačijeg izgleda nego danas.

 

Također, u prošlosti je luka Gruž bila mjesto gdje su stari Dubrovčani gradili brodove,a pojavom željeznice, u Gružu je bio željeznički kolodvor, pa je postao putničko-teretna luka. Danas nema ni željeznice, ni brodogradilišta, ni teretnog terminala, ali luka i dalje pruža ljepotu posjetitelju.

 

Prošetajte se rivom, otkrijte ljetnikovce, razgledajte luksuzne jahte... Osjetite mirise eko poljoprivrednih proizvoda na gruškoj tržnici. Upoznajte tradicionalne okuse koji su nastali bez korištenja pesticida i GMO-a. Kupite autentični suvenir na štandovima u luci. Otiđite također do crkve svetog Križa koja se nalazi nasuprot luke.

 

Ovo će vam mjesto, ako dolazite brodom, biti prvi dodir s Dubrovnikom, pa ga nikako nemojte preskočiti i podrediti odlasku u stari grad. Inače, s ovog mjesta do zidina treba oko dvedesetak minuta javnim prijevozom koji često prometuje ovom trasom.

 

Kroz luku Gruž godišnje prođe preko milijun putnika, što je čini desetom svjetskom, i trećom mediteranskom lukom po broju putnika na jednodnevnoj posjeti.

 

U samoj luci je autobusni kolodvor, trgovački centri, parkiralište, restorani, kafići, a jedan dio je namijenjen sidrenju luksuznih plovila.

 more texts