DUBROVNIK DIGEST >> STARI GRAD

STARI GRAD >> Muzej Domovinskog rata


Muzej Domovinskog rata

[ View map ]

Muzej Domovinskog rata nalazi se u tvrđavi Imperial na Srđu koja je za vrijeme napada na Dubrovnik (1991.-1995.) bila prva linija fronte, odnosno posljednja linija obrane grada.

 

Muzej raspolaže s oko 500 izloženih predmeta iz vremena obrane Dubrovnika, no nisu svi vezani za rat. Možete naučiti više i o samoj tvrđavi Imperijal koju su gradili Franzuci i Austrijanci nakon pada Dubrovačke Republike kako bi branili Dubrovnik, koji im je u to vrijeme bio važna strateška točka.

 

Što se tiče ratnih predmeta u muzeju se nalazi oružje iz tog doba, ratne karte, vojna oprema, autentične fotografije i video materijali, ratne zastave, planovi minskih polja, ratni dnevnici, predmeti iz svakodnevnog ratnog života Dubrovčana i slični eksponati.

 

U vrijeme rata cijeli je grad bio opkoljen, osim tvrđave na Srđu, koju su okupatori htjeli zauzeti 6. prosinca 1991., kada je grad doživio najveća razaranja u svojoj povijesti. Tvrđava je ipak obranjena, a izgubili su se mnogi životi. Grad u to vrijeme nije imao ni struje, ni vode, a jedina poveznica s izvanjskim svijetom bili su gliseri koji su u grad dovozili hranu, lijekove i naoružanje.

 

Danas je područje Srđa u potpunosti razminirano.more texts