DUBROVNIK DIGEST >> STARI GRAD

STARI GRAD >> Rupe


Rupe

[ View map ]

Rupe su bile žitnica Dubrovačke Republike. Žitnica je ime dobila po dubokim silosima u kojima se skladištilo žito, a koji su isklesani u kamenu što je za ono doba bio pravi građevni podvig. Rupe su izgrađene krajem 16. stoljeća, jer se zbog škrte dubrovačke zemlje i povećanja broja stanovnika, pojavila potreba za većim skladištenjem žita.

 

Rupe su bile duboke 9 metara, a zidovi su bili žbukani na način da imaju sasvim glatku površinu i potpuno sprječavaju prodor vlage koja bi mogla naštetiti žitu. U tim je rupama stalna temperatura bila oko 17,5 Celzijusovih stupnjeva, a Dubrovnik je bio jedini europski grad koji je žito skladištio u podzemnim silosima. Sveukupno je bilo 15 rupa obujma 1500 tona, a dvije rupe nikad nisu korištene, jer nije postojala potreba za tolikom hranom.

 

Žito u rupama bilo je dostatno Dubrovčanima za godinu dana i jako su pazili da ga uvijek ima dovoljno. Poticali su pomorce na uvoz žita ukidanjem carine, a stanovništvo je dobivalo subvencije za otkup žita tako da su ga plaćali manjom cijenom od nabavne. Upravo zbog ovog jedinstvenog objekta, u Dubrovniku nikad nije zavladala glad.

 

Padom Dubrovačke Republike, Francuzi i Austrijanci su koristili Rupe za magazin vojničke opreme, a u 20. stoljeću u Rupama je otvoreno nekoliko muzeja. Danas se u prostorijama nalazi Etnografski muzej, a  proteže se na tri kata.

 

U prizemlju je muzej posvećen značaju Rupa, dok na prvom i drugom katu, posjetitelji mogu vidjeti karakteristične dubrovačke etnografske izloške poput nošnje, čipke i drugih tekstilnih ručnih radova.

 

Rupe svakako vrijedi posjetiti kako zbog eksponata, tako i zbog svog originalnog arhitektonskog izgleda. Naime, za razliku od mnogih zgrada u Dubrovniku, iz velikog potresa izašle su gotovo neoštećene.

 

 Više o muzeju Rupe možete doznati ovdje.more texts