DUBROVNIK DIGEST >> STARI GRAD

STARI GRAD >> Umjetnička galerija


Umjetnička galerija

[ View map ]

Umjetnička galerija Dubrovnik nalazi se na predjelu Ploče poviše plaže Banje, a neprekinuto radi od 1945. godine. Prvotno ju je gradio brodovlasnik Božo Banac za privatne svrhe, i to nekoliko godina prije Drugog svjetskog rata, ali ubrzo je pretvorena u umjetnički prostor. Projektirali su je arhitekti Lavoslav Horvat i Harold Bilinić po uzoru na stare dubrovačke ljetnikovce.

 

Galerija ima 900 metara kvadratnih unutarnjeg izložbenog prostora i 1100 kvadrata vanjskog, te 9 izložbenih dvorana. Postav galerije stalno se mijenja, a o tome koja je izložba u tijeku čitajte u našoj rubrici News.

 

Mi vam svakako preporučamo posjet ovoj galeriji, čak i ako vas trenutna izložba pretjerano ne zanima. Oduševit ćete se arhitekturom palače, prostranim dvorištima i prekrasnim pogledom na grad i more.

 

Do sada su, među ostalim, u prostorijama Umjetničke galerije u Dubrovniku, gostovali veliki umjetnici poput Pabla Picassa i Jana Fabrea.

 

Zanimljivo da je u ovoj palači 1950. održana šahovska olimpijada. Najbolji svjetski šahisti bili su oduševljeni prostorom u kojem su nastupali, jer su se pojedini mečevi igrali u dvorištu tijekom zalaska sunca, a oni koji su bili igrani u unutarnjim prostorijama odvijali su se među velikim umjetničkim djelima renesansnih i baroknih majstora.more texts