DUBROVNIK DIGEST >> IZLETI

IZLETI >> Konavle


Konavle

[ View map ]

Konavle se nalaze tridesetak kilometara istočno od Dubrovnika prema granici s Crnom Gorom. Najveći grad tog područja je Cavtat. U doba Rimskog carstva taj je grad nosio naziv Epidaurum i bio je veći od Dubrovnika. Početkom 7. stoljeća na ove prostore nadiru Slaveni, pale i uništavaju Epidaurum, a stanovništvo bježi prema utvrdi koja se nalazila na mjestu današnjeg Dubrovnika. Tu odlučuju ostati, te osnivaju grad Ragusa odnosno Dubrovnik.

 

Cavtat je danas turistički grad u koji uplovljavaju jahte, a u njemu se nalazi Croatia, poznati hotel s pet zvjezdica. Predivan je za šetnju i razgledavanje, jer stari dio grada nema uzbrdica, a šetnica se pruža oko cijelog poluotoka. Ne propustite vidjeti Knežev dvor gdje je danas galerija i zbirka umjetnina zaklade Baltazara Bogišića, kao ni crkvu svetog Nikole koja čuva vrijedno sakralno blago prikupljano kroz desetljeća.

 

Svakako posjetite Mauzolej obitelji Račić koji je u stilu art decoa radio veliki hrvatski kipar Ivan Meštrović. Brojni su i nalazi iz rimskog doba – akvadukt koji je građen u prvom stoljeću, ostaci rimskog kazališta, gradskih zidina i jedne antičke vile.

 

Cavtat je rodno mjesto velikog hrvatskog slikara Vlaha Bukovca koji je najveći dio svoje karijere proveo u Parizu. Nažalost, danas u Cavtatu nema previše njegovih slika.

 

Ovdje se naravno možete kupati na poznatoj cavtatskoj plaži. Ako ste ljubitelj ronjenja, nemojte se iznenaditi ako pronađete amforu, jer je prostor oko Cavtata jedno od najbogatijih nalazišta tog rimskog predmeta na čitavom Mediteranu.

 

Za one koji vole prirodne znamenitosti predlažemo da vide cavtatsku špilju Šipun poznatu po unutrašnjem jezeru i velikoj dvorani sa sigama. Prema legendi, u špilji Šipun živio je zmaj kojeg je sveti Ilar izvukao iz špilje i spalio na lomači.

 

Nakon Cavtata dolazi mjesto Ćilipi u kojem je zračna luka. U tom se mjestu od 1967. godine, svake nedjelje održavaju folklorne priredbe uključujući autentični dubrovački ples Linđo. Trg ispred crkve svetog Nikole na kojem plešu folklorni sastavi svakako vrijedi posjetiti. Tu je i Zavičajna kuća Konavala u kojoj možete razgledati bogatu etnografsku građu.

 

Nedaleko od Ćilipa, pokraj piste od zračne luke, nalazi se Đurovića špilja, jedinstveni prirodni fenomen koji se prostire na 9000 metara kvadratnih. Njene sige još se uvijek mijenjaju, a posebno spektakularna je velika dvorana nazvana Dvorana Dubrovačke Republike. U ljetnim mjesecima temperatura unutar špilje iznosi svega 16 stupnjeva, pa ju je jako ugodno posjetiti za vrijeme visokih vanjskih temperatura. Arheološki nalazi pronađeni na ovoj lokaciji datiraju iz brončanog i željeznog doba. Za vrijeme ratova, špilja se koristila kao sklonište. Uređena je za razgledanje i velika je atrakcija svim posjetiteljima.

 

Ako se u Konavlima želite kupati najbolje je da to napravite na jednoj od najljepših plaža na čitavom Mediteranu – Pasjači. No požurite, jer će more uskoro 'pojesti' ovu umjetno napravljenu  plažu.

 

Ako niste ljubitelj kupanja, nego vam je draža gastronomija, tu su Konavoski dvori s lokalnim specijalitetima. Ne samo da se može guštati u jelu, nego i uživati u prirodi, te razgledanju starih mlinica na rijeci Ljutoj. Tišinu narušava samo žubor rijeke koja se probija kroz šumu. Mjesto je potpuno drugačije od morskog dijela, pa se na trenutke čini kao da ste u Austriji, a ne na Mediteranu. Na riječici Ljutoj, upoznat ćete stari način života, diviti se drvenim mostovima i kamenim akvaduktima, stoljetnim suhozidima.

 

Zanimljivo je i ribarsko mjesto Molunat na samoj granici s Crnom Gorom. Područje Molunta ekološki je očuvana priroda s brojnim vrstama mediteranskog ljekovitog bilja, uzbudljivo razvedenom obalom uvala, plićaka, poluotoka i dva škoja, te bistrim morem bogatim ribom. Veliki škoj Molunat i Gora od Molunta gusto su pošumljeni makijom, česvinom, čempresom i pinjem. Molunat je mjesto koje omogućava istinski odmor uz užitak izravnog dodira sa netaknutom prirodom.

 

Ako pak volite aktivni odmor, nedaleko od Molunta je park Prevlaka. Osim što je predivna za šetanje, kupanje i uživanje u prirodi, tu možete igrati paintball i druge igre. Djeca će uživati u vožnji vlakom. Na samom kraju poluotoka nalazi se utvrda iz doba Austro-ugarske koja je kontrolirala ulaz u Bokokotorski zaljev.

 

Konavle je idelano za aktivni odmor. Možete jahati konje, voziti se jeepovima ili se zabaviti u Adrenalinskom parku. Namijenjen je za sve dobne skupine, od djece do umirovljenika, a da bi sudjelovali u adrenalinskom doživljaju nije potrebna dobra fizička kondicija, jer su vam na raspolaganju stručnjaci. Za svaku adrenalinsku aktivnost, sudionik dobiva sigurnosnu opremu prema svim europskim standardima.

 

U Konavlima ima i lijepih biciklističkih staza, a možete se baviti i planinarenjem na atraktivni vrh Sniježnica, visok 1234 metra.

 

Ne propustite ni posjet nedavno obnovljenoj Sokol kuli. Nalazi se u Dugavama, a građena je 1391.godine. Na istom mjestu pronađeni su ostaci iz brončanog i željeznog doba. Sve ove ostatke možete razgledati u utvrdi, a jako su zanimljivi. Postoje novčići iz ilirskog doba, stara koplja, ostaci iz Bizanta, keramičko i stakleno posuđe. Čaše su posebno zanimljive – s vanjske strane su hrapave kako konzumentu ne bi ispale iz masnih ruku. Staklo iz 13. i 14. stoljeća je vrhunske kvalitete i jedno od najskupljih iz onog doba. Dubrovački pjesnik Ilija Crijević u ovoj je kuli ispjevao svoj poznati spjev „de Epidauro“. Zanimljivo da je Crijević istjeran iz ove utvrde, jer je tu dovodio svoju ljubavnicu, što je bilo strogo zabranjeno prilikom obavljanja javne službe.

 

Zanimljvo da Dubrovačka republika poslije velikog potresa 1667., ali i pojave sve jačih topova, zauvijek napušta kulu. Ona se obnavlja tek 350 godina poslije toga. Dio starih topova danas se nalazi na utvrdi i mogu se razgledati.

 more texts