DUBROVNIK DIGEST >> IZLETI

IZLETI >> Primorje


Primorje

[ View map ]

Dubrovačko primorje prostire se zapadno od Dubrovnika sve do Stona. Područje je slabo naseljeno, ali jako je zanimljivo za razgledavanje i uživanje, pogotovo ako se krećete s automobilom, jer tako možete puno toga vidjeti.

 

Prvo mjesto u kojem preporučamo stajanje je Zaton – smješten u velikoj zaklonjenoj uvali. Uvala je prekrasna – more je mirno, jer je dobro štićena od jakih vjetrova. Upravo su zbog tog lijepog prirodnog položaja mnogi dubrovački plemići svoje ljetnikovce podizali upravo na ovom mjestu. U Zatonu postoji nekoliko izvora pitke vode, pa su se tu gradile mlinice. Ponekad je more nešto hladnije nego u okolici, ali neće vam smetati u kupanju. Gdje god da se odlučite na kupanje, ne možete pogriješiti. Za one željne mirnijeg okruženja, najbolje je mjesto poluotok. Plaža na poluotoku stvorena je za meditaciju i stapanje s prirodom. Na samoj plaži nema dodatnih sadržaja, ali ako vam zatrebaju, nisu daleko. U Zatonu možete uživati u rekreaciji na moru – iznajmiti skuter, otići roniti, ili jedriti.

 

Poviše plaže nalazi se šetnica koja prolazi kroz zelenilo. Ako ovdje dođete, sigurno ćete naći mjesto samo za vas, na kojem vas nitko neće ometati. Poslije kupanja, možete svratiti u jedan od zatonskih restorana na daleko poznate morske specijalitete.

 

Sljedeći mjesto koje dolazi iza Zatona je Orašac. Poznat je po velikom hotelskom kompleksu s plažom i raznim dodatnim sadržajima. Tu, osim kupanja, možete uživati u koktelima, igranju tenisa, malog nogometa, paintballa, wellnessu... 

 

U ovom slatkom primorskom mjestu nalazi se zanimljiva crkva Gospe od Orašca, građena u 15. stoljeću, u kojoj se nalaze slike Svete Marije od Žalosti i svetog Ivana Krstitelja koje su na listi zaštićenih dobara Ministarstva kulture. Poznat je i dvorac Soderini koji je građen stoljeće poslije crkve.

 

Iza Orašca dolazi Trsteno, svjetski poznato mjesto po svom arboretumu koji svakako morate vidjeti. Najstariji je to arboretum u Hrvatskoj, i jedan od najstarijih na svijetu. U Trstenom se također možete kupati na plaži blizu prekrasnih ljetnikovaca. Na samom ulazu u mjesto, nalaze se dva ogromna stabla vrste platana. Promjer debla im je veći od 5 metara, a stare su više od 600 godina.

 

Putujući Dubrovačkim primorjem doći ćete do mjesta Brsečine pored kojeg se nalazi jedinstvena plaža Sikirica. U vrijeme oseke, Sikirica je poluotok, a u vrijeme plime je otočić.

 

Središte Dubrovačkog primorja je mjesto Slano koje je također smješteno u velikoj prostranoj uvali. Duž cijele uvale se nalaze pješčane plaže, koje su među najljepšima u cijeloj dubrovačkoj okolici. Poviše njih vodi šetnica kroz borovu šumu.

 

Slano ima dva hotela s raznim sadržajima, te luku za jahte. Poznat je po crkvi i ljetnikovcu Ohmučević. Ovo mjesto naseljeno je još od rimskog doba, te postoje ostaci iz antike.

 

Lijepo mjesto za kupanje nalazi se ispod naselja Doli. Divlje, ali predivne uvale su kao stvorene za avanturiste.

 

Obala Dubrovačkog primorja je stvorena za kupanje, opuštanje, šetnju i odmaranje, dok je zaleđe idealno za ruralni turizam. Prema zaleđu Dubrovačkog primorja možete ići cestom od Dola, Slanog ili Orašca.

 

U mjestima Smokovljani, Visočani, Lisac, Topolo, Gromača, Mrčevo te ostalima, nalaze se seoska domaćinstva gdje će vam ljubazni domaćini pripremiti specijalitete od ekoloških proizvoda na tradicionalan način. Ovaj dio Primorja poznat je po uzgoja maslina, meda, vinove loze, ljekovitog bilja... Kušajte razne vrste rakija i likere od nespola, oraha, višnje... Mnogi mještani Stupe bave se uzgojem školjaka, pa ako budete u prilici probajte dagnje i kamenice.

 

Posjetom selima u zaleđu Dubrovačkog primorja steći ćete uvid u starinski način života i osjetiti kako su ljudi stoljećima živjeli na ovom području. Djeci bi posjet ovim selima također mogao biti zanimljiv, jer mnoga seoska domaćinstva imaju domaće životinje.

 

Ako ste se zatekli na ovom području, a volite prirode i njene tajne, preporučamo vam posjet jedinstvenoj špilji Vjetrenici koja se nalazi u susjednoj Bosni i Hercegovini odmah iza granice. Sa svojim velikim hodnicima i dvoranama, sigama, vodopadima, potocima, jezerima i drugim magičnim ljepotama postala je vrhunska turistička atrakcija i najpoznatija špilja Bosne i Hercegovine. Na samom ulazu, jako je strujanje vjetra po čemu je Špilja dobila ime. Čak 37 endemskih životinjskih vrsta prvi put je pronađeno upravo ovdje. Zanimljivo, u špilji je pronađen kostur leoparda.

 

Osim Vjetrenice u Primorju postoje i druge zanimljive špilje poput Gromačke i Močiljske.

 

Vrijedi napomenuti kako je područje Dubrovačkog primorja tijekom posljednjeg rata bilo okupirano od strane neprijateljske vojske. Mnoga sela su opljačkana i spaljena, ali su obnovljena, pa se danas ratni ožiljci gotovo uopće ne vide.

 more texts