DUBROVNIK DIGEST >> OKOLICA

OKOLICA >> Ljetnikovci


Ljetnikovci

[ View map ]

U koji god dio Dubrovnika ili okolnih mjesta odete, vjerojatno ćete naići na barem jedan ljetnikovac – stambeni kompleks koji su dubrovački plemići gradili kako bi mogli uživati u prirodi te se opuštati za nove radne uspjehe.

 

Nažalost, danas je dobar dio ljetnikovaca u zapuštenom stanju, ali svejedno odaju tajne nekih prošlih vremena. Razlozi propadanja su svakojaki. Plemići su padom Republike postepeno izumrli. Dio njih prodao je ljetnikovce, dio nije imao nasljednika, a novi vlasnici katastrofalno su se ponašali prema kulturnom dobru. Tako je jedan Austrijanac poslije pada Republike u ljetnikovcu Sorgo otvorio farmu krava. Danas je jedan dio u vlasništvu Grada Dubrovnika koji ih još uvijek nije vratio u komercijalnu funkciju.Dio je u privatnom vlasništvu, a često se prodaju po velikim iznosima. No pošto ulaganja u obnovu ljetnikovca zahtijevaju ogromna sredstva i utrošeno vrijeme, mnogi se ne uspijevaju prodati godinama.

 

O svakom dubrovačkom ljetnikovcu bi se mogle ispričati osobne priče, uspjesi, tragedije...Ljetnikovci su bili ondašnji Facebook. Dubrovački istomišljenici skupljali su se u predivnim dvorištima gdje su pričali o književnosti, slikarstvu, politici, znanosti, religiji, filozofiji, a neki su kovali urote. U njihovim prostorijama održavale su se svečanosti poput vjenčanja.

 

Danas odišu tim starim, gotovo zaboravljenim vremenima. Pokušajte ih dok šetate gradom sami uočiti i otkriti neku zanimljivost. Ljetnikovci su obično bili građeni na način da su opasani zidom kako bi se sačuvala privatnost, pa ih možda nećete uočiti na prvi pogled. Mi vam preporučamo posjet ljetnikovcu u Trstenom koji se nalazi u sklopu arboretuma, ljetnikovcu Bona Caboga na predjelu Batahovina u Rijeci Dubrovačkoj koji je u potpunosti renoviran, te ljetnikovcu Sorkočević koji se nalazi unutar marine u Komolcu (vidi mapu), a koji je sa svoja tri kata i ogromnim dvorištem, najveći od sviju.more texts