DUBROVNIK DIGEST >> OKOLICA

OKOLICA >> Tvrđava Imperijal na Srđu


Tvrđava Imperijal na Srđu

[ View map ]

Dubrovačka Republika na okolnim brdima, pa tako ni na Srđu, nije imala obrambene utvrde. Promjenom načina ratovanja i uvođenjem u borbe dalekometnih topova, Francuzi su nakon što su ukinuli Republiku, odlučili izgraditi fortifikacijski sustav na Srđu, Žarkovici, Bosanci i Strinčjeri koji bi grad štitio sa sjeverne strane.

 

Čim su francuske trupe 1806. ušle na područje Republike počele su s izgradnjom tvrđave Imperijal na mjestu gdje je bila stara crkvica sv. Srđa. Gradnju je vodio francuski general Auguste Marmont.

 

Na Srđu su se u to vrijeme vodile žestoke borbe između Francuza s jedne strane, te Rusa i Crnogoraca s druge. Dubrovčani su nastojali biti neutralni kako bi spasili Republiku, ali to se nije dogodilo.

 

Nakon pada Napoleona, Dubrovnik pripada Austrijancima koji nastavljaju s nadogradnjom tvrđave i jačanjem zidova. Njima je ova utvrda bila jako važna zbog neposredne blizine Otomanskog carstva. Međutim, Austrijanci 1882. zauzimaju Bosnu i Hercegovinu, pa Dubrovnik prestaje biti pogranični grad, a utvrda gubi vojnu funkciju.

 

Zato je 1991. bila jako važna za obranu Dubrovnika kojeg su opkolili Srbi i Crnogorci. Jedino je Imperijal bio u rukama Hrvatske vojske, sva su okolna brda bila okupirana. Najjači napad na tvrđavu i Dubrovnik srpsko-crnogorska vojska pokrenula je 6. prosinca 1991. Borbe oko Imperijala trajale su cijeli dan, a malobrojni branitelji uspijeli su se odhrvati napadu. Tvrđava je pretrpila velika oštećenja, ali mnogi su dubrovački branitelji tad zahvaljivali francuskim i austrijskim inženjerima na sjajnoj gradnji.

 

Danas se u prostorijama tvrđave nalazi muzej posvećen obrani Dubrovnika tijekom Domovinskog rata. U muzeju su izloženi dokumenti, umjetničke i dokumentarne fotografije, tiskana građa, naoružanje, minsko eksplozivna sredstva, ratne karte i zapovjedi, dijelovi vojne opreme, predmeti iz svakodnevnog života Dubrovčana i branitelja u agresorskom okruženju, autentične snimke i video materijal, ratne zastave postrojbi, originalni stijeg sa Srđa iz 1991., planovi  minskih polja, ratni dnevnici itd.

 

Srđ i tvrđavu Imperijal svakako morate posjetiti. Ako vas već ne interesira ratna prošlost, sigurno nećete ostati ravnodušni na spektakularnu panoramu Dubrovnika. Sa Srđa puca pogled na jedan od najljepših zalazaka sunca na svijetu, pa vam preporučamo dolazak u smiraj dana.

 

Na Srđ se možete popeti pješke (postoji kozji put), doći automobilom malim krivudavim cestama ili žićarom. Kojim god načinom odlučite, nećete zažaliti. Ako se umorite, tu je ugostiteljski objekt s hranom i pićem koji će vas u kombinaciji sa spektakularnom pogledom, vratiti u život. Garantiramo vam da ćete napraviti pregršt fotografija koje će vam ostati u sjećanju cijeli život.

 

Oni željni aktivne zabave na Srđu, na raspolaganju imaju buggyje.more texts