DUBROVNIK DIGEST >> IZLETI

IZLETI >> Korčula


Korčula

[ View map ]

Korčula je posebno zanimljiv otok  - dok su drugi dubrovački otoci spadali unutar teritorija Dubrovačke republike, ona je bila pod Venecijom. Stoga je drugačija od Dubrovnika, ali ne i manje lijepa.

 

Posebno se ističe grad Korčula u koji se dolazi s trajektom iz Orebića na Pelješcu. Vožnja trajektom traje petnaestak minuta, a plove prilično često. Orebić je od Dubrovnika udaljen oko 120 kilometara u zapadnom smjeru.

 

Stari grad Korčule smješten je na malom poluotoku, a okružen je zidinama i utvrdama. Tijekom Srednjeg vijeka, nalazio se na otočiću, a s Korčulom je bio povezan mostom, koji se navečer dizao. Poslije se taj jarak zatrpao. Palače, starinske kuće i trgovi su očuvani u izvornom obliku. Ulice nisu okomite, već su raspoređenje poput ribljih kosti kako bi se grad sačuvao od jakih vjetrova, ali i donosio svježi zrak. Po tome je Korčula jedinstvena u svijetu.

 

Cijeli grad je predivan, a posebno se ističe gotičkorenesansna crkva svetog Marka. Oltari koje krase renesansne slike Tintoretta i ostalih majstora posebno su vrijedni. Kipove je, među ostalim, radio veliki hrvatski majstor Ivan Meštrović. Umjetnički je jako vrijedan i gornji dio zvonika crkve kojeg je napravio Marko Andrijić.

 

Usporedo s katedralom, na trgu se uzdiže nekadašnja Biskupska palača, sada Opatska palača u kojoj se od 1953. nalazi čuvena Opatska riznica umjetničkih radova izloženih u šest dvorana i dvorištu. U mnoštvu radova domaćih autora ističe se poliptih Bogorodice s djetetom Blaža Jurja Trogiranina. Svojim bogatstvom i preglednošću izložaka, ova je riznica jedna od najvrjednijih crkvenih zbirki u Dalmaciji.

 

Nasuprot Opatske palače nalazi se najljepša renesansna palača u gradu, palača Gabriellis, podignuta u 15. stoljeću. U njenim prostorijama danas se nalazi Gradski muzej, te u prizemlju ostaci starih kamenoklesarskih radionica. U 15. i 16. stoljeću nikle su mnoge građevine, poput Katedrale, Općinske Vijećnice s Trgom kao i mnogobrojne palače i crkve. Tada su nabavljene i mnoge dragocjene slike i umjetnine koje se danas čuvaju u zbirkama bratovština, privatnim riznicama, u Gradskom muzeju te u Opatskoj riznici.

 

Vrijedi posjetiti i Gradski muzej koji će vas svojim eksponatima voditi od vremena prapovijesti, pa sve do danas. Najvredniji predmeti su brončano kucalo Tiziana Aspettia, te klavir iz 1819. godine na kojemu je svirala Edith Streicher, prijateljica Ludwiga van Beethovena. U potkrovlju muzeja nalazi se atraktivna starinska kuhinja, a i inače je muzej pun predmeta iz svakodnevnog života Korčule tijekom bogate povijesti.

 

U ovom srednjovjekovnom gradu možete posjetiti rodnu kuću Marka Pola, mletačkog trgovca, najpoznatijeg po svojim putovanjima kroz Kinu u vrijeme kada je malo tko iz Europe bio na Dalekom istoku. Bilo je to tijekom 13. stoljeća dok je Kinom vladao Kublaj-kan. Ne samo da je prošao Kinu, već i Vijetnam, te Burmu. Kada se nakon 24 godine vratio u Europu, točnije u Veneciju, sa sobom je donio mnoge, Europljanima, nepoznate stvari, a slušajući njegove priče, tisuće pustolova je planiralo sličan put. Po njegovim ispovjedima, nastala je knjiga Il milione, treća najčitanija i najprodavanija knjiga u ljudskoj povijesti odmah nakon Biblije i Kurana. Marko Polo imao je srednje ime Emilio iz kojeg je prema legendi nastao broj milijun. Europljani su milijun do tad zvali tisuću tisuća, a pošto je, preuveličavajući svoje priče, Marko Polo često koristio tisuću tisuća, taj se broj naposljetku prema njegovom srednjem imenu prozvao emilio, da bi kasnijim modificiranjem postao milijun. Umro je u Veneciji gdje današnja zračna luka nosi njegovo ime.

 

Zanimljivo da je Korčulanski statut stariji od Dubrovačkog. Potječe iz 1214. dok je dubrovački nastao 1272. Osim toga, mnoge korčulanske građevine starije su od dubrovačkih, jer ih potres nije razorio. Tako mnoga pročelja krase grbovi starih korčulanskih plemićkih obitelji.

 

Nije na otoku Korčuli samo grad Korčula zanimljiv – već i mnoga druga mjesta, a posebno nevjerojatna priroda.

 

 

Ovaj otok ističe se po svojoj razvedenoj obali – uvalama i malim otočićima. Oko Vela luke – mjesta koje je na suprotnoj strani otoka od grada Korčule -  bezbroj je uvala i svaka je lijepa na svoj način. Na južnoj strani otoka, je i možda najljepša plaža Korčule, Pupnatska luka – nevjerojatno djelo prirode – koja privlači kupače sa svih krajeva otoka. Do nje vodi asfaltirani put, a na plaži je restoran s lokalnom kuhinjom. Nevjerojatna je i laguna Žitna sa svojim tirkiznim bojama nedaleko od mjesta Zavalatica.

 

Otoci oko Korčule također su zaštićeni. Po svojoj ljepoti ističe se otočić Proizd nedaleko od Vela Luke. Plaža na ovom otočiću jednom je prilikom proglašena za najljepšu u Hrvatskoj. Do nje se može doći brodićem iz Vela Luke. Uvale i otoke oko Vela Luke krase nevjerojatne bijele stijene koje su pravilnog oblika i od kojih su tamošnji mještani gradili kuće. Neke možete i iznajmiti ako ste ljubitelj robinsonskog stila života, jer dobar dio njih nema struje.

 

Poviše Vela Luke nalazi se zanimljiva Vela spilja. U njoj je živio prahistorijski čovjek, i na toj je lokaciji nađeno pregršt predmeta. Dio pronalazaka datira čak iz 13.500 godina  prije Krista, a ljudska aktivnost zabilježena u špilji je stara 20 tisuća godina prije Krista. U špilji se živjelo čitav niz stoljeća, a među ostalim nađenim predmetima, iskopana su dva kostura odraslih osoba nazvanih Baba i Dida. Arheološki ostaci s ovog lokaliteta, danas su izloženi u Centru za kulturu u Veloj Luci. Poznati časopis National Geographic objavio je članak o Veloj spili. Špilja je otvorena za posjete i do nje nije teško doći, jer vodi put s oznakama.

 

Što god da radite na Korčuli, nikako ne propustite vrhunsko korčulansko maslinovo ulje, autentično vino Pošip, te žrnovske makarule koji se ručno rade.

 

Vino Pošip proizvodi se u Čari i Smokvici, mjestima na sredini otoka. Odmah do ta dva mjesta nalaze se predivne uvale Zavalatica i Brna gdje također možete uživati u kupanju, rekreaciji, morskim specijalitetima i vrhunskom vinu.

 

Vrijedi posjetiti i mjesta Blato, te Lumbardu. Otok nije mali, pa vam je najbolje doći automobilom kako biste vidjeli što više zanimljivosti. Bilo da se odlučite doći na Korčulu zbog gastronomije, rekreacije, ribolova, ronjenja, kulturnih znamenitosti ili prirode, nećete pogriješiti.

 

Svakako, ako budete imali priliku, pogledajte vitešku igru Morešku, jedinstvenu na svijetu. Crni i crveni plesači se međusobno bore mačevima, a zna se dogoditi da se i nenamjerno ozlijede.

 

Otok Korčula je vjerojatno jedino mjesto na svijetu gdje se slavi pola Nove godine – koja pada 1. srpnja. Sve je kao prava Nova Godina, odbrojavanje, vatromet, čestitanje..., a ono što nije, to su karneval i maškare. Jedinstveno slavlje.

 

Još informacija o Korčuli možete naći ovdje i ovdje.

 

 more texts