DUBROVNIK DIGEST >> IZLETI

IZLETI >> Lastovo


Lastovo

[ View map ]

Lastovo je najveći otok unutar arhipelaga koji je proglašen Parkom prirode. Sastoji se od čak 46 otočića i hridi jako bogatim ribom. Česti stanovnici lastovskog podmorja su dupini, a sve do nedavno, lokalni mještani često su ugledavali sredozemnu medvjedicu koja je živjela u špilji Rača i na drugim lokacijama. Na Lastovu postoje dvije škole ronjenja koje će vam pokazati svu ljepotu podmorskog svijeta.

 

Sam otok Lastovo dug je 10 kilometara, a širok 5,8. Uz Mljet je najšumovitiji hrvatski otok s preko 70% pokrivenosti gustim raslinjem. Priroda otoka je zaista nevjerojatna, i najbolje ga je obilaziti pješke, biciklom ili skuterom koji se mogu unajmiti na otoku.

 

Također, može se otići na obližnji pjeskoviti otok Saplun, ali isto tako unajmiti brodicu za posjet atraktivnoj Palagruži, najudaljenijem hrvatskom otoku. Ako vam je Palagruža predaleko možete otići do nenaseljenog otoka Suška čije uvale su kao stvorene za kupanje i uživanju u miru i tišini.

 

Najviši vrh je brdo Hum (417 metara) do kojega se može planinariti, a usput gledati brojne biljne vrste od kojih je čak 15 endemskih.

 

Lastovo je poznato po tradicionalnom karnevalu, te svojim dimnjacima na kućama. Rijetko koju nekretninu ćete naći bez dimnjaka, a što je još zanimljivije, gotovo se ne mogu (pro)naći dva jednakog izgleda.

 

Ovo je otok koji je najmanje pretrpio divlju gradnju i uništavanje prirode. Razlog za to je što se kasno počeo turistički razvijati. Za razliku od ostalih otoka koji su turistički procvat počeli doživljavati za vrijeme Jugoslavije, Lastovo je tad bio izoliran, jer ga je Tito koristio u vojne svrhe. Na otok u to vrijeme turisti uopće nisu dolazili.

 

Sve je to rezultiralo nevjerojatno očuvanom prirodom, pa ga je ugledna zaklada World Wide Fund For Nature uvrstila među 10 rajskih oaza na Mediteranu.

 

Na Lastovo je najjednostavnije doći iz Splita jer je s tom lukom najbolje povezan. Svakodnevno voze trajekti i katamarani, dok iz Dubrovnika za Lastovo prometuje katamaran, ali ne svaki dan. Raspored vožnji vidjeti ovdje.

 

Više informacija o Lastovu, možete pronaći na ovom linku.

 more texts