DUBROVNIK DIGEST >> IZLETI

IZLETI >> Mljet


Mljet

[ View map ]

Mljet je najšumovitiji hrvatski otok, i jedan od najljepših uz Vis i Lastovo. Na otok možete doći ili iz Dubrovnika ili iz Prapratnog na Pelješcu (raspored vožnji pogledajte ovdje).

 

Najpoznatiji je po Nacionalnom parku, jedinstvenom fenomenu gdje unutar otoka postoji otok.

 

Mljet se još zove i Odisejev otok, jer ga je prema legendi posjetio i grčki junak Odisej. Postoji njegova špilja do koje se može doći pješice stazom koja ze proteže uz vinograde. Zanimljivo mnogima, jer navodno je baš tu Odisej, nakon brodoloma na stijenama otoka Ogigije, sedam godina s tugom i nostalgijom za domom i Penelopom gledao u pučinu, a prelijepa nimfa Kalipso, kći boga Posejdona, još tužnije zaljubljeno gledala u njega.

 

Osim Odiseja, za Mljet se vezuje još jedna legenda – riječ je o brodolomu kojeg je doživio Sveti Pavao. Unazad nekoliko godina mislilo se da je sveti Pavao brodolom doživio na Malti, ali posljednja istraživanja kazuju da se to dogodilo na Mljetu.

 

Ako posjetite Mljet svakako kupite mljetski košic, autohtoni proizvod otoka. To je okrugla košara s ručkom izgrađena od mladih prutova mrče (mirte). Stoljećima se, s koljena na koljeno, prenosi tehnika pletenja mljetskog košica, a kroz svo to vrijeme bio je neizostavan alat za nošenje uhvaćene ribe, povrća, vina i svega ostalog. Osim mljetskog košica, poznata je i mljetska vrša. Tehnika pravljenja je slična, samo se vrša, umjesto za nošenje, koristila za ribolov.

 

Koliko su Mljećani vješti s rukama pokazuje i mljetski vez, šivaća dekorativna tehnika. Mljetski vez se radi uglavnom crvenim koncem, a motivi žutom i zelenom bojom. Slično kao i u Konavlima, djevojke su kući uzgajale dudove svilce i od njega radile konac.

 

Na otoku možete uživati u autohtonim proizvodima, sportu i rekreaciji, prirodi, kupanju u nevjerojatno lijepim uvalama poput Pomene, Polača ili Saplunare, te mnogim drugim aktivnostima.

 

Više o Mljetu možete saznati na ovom linku.

 

 more texts