DUBROVNIK DIGEST >> IZLETI

IZLETI >> Šipan


Šipan

[ View map ]

Od Dubrovnika do Šipana, najvećeg elafitskog otoka, vožnja brodom traje nešto više od sat vremena (raspored vožnji pogledajte ovdje). Otok je, kao i drugi iz skupine Elafita (u koje spadaju i Koločep, te Lopud) miran i tih, ali nemojte se iznenaditi ako sretnete nekoga slavnoga. Na Šipan su, među ostalim, dolazili princeza Carolina od Monaca, belgijski kralj Albert II, te Francesca von Habsburg. Mnogi od njih gledali su kupiti kakav ljetnikovac kojih je puno na otoku – ima ih čak 42 – a posebno je poznat ljetnikovac Vice Stjepovića Skočibuhe (imao je čak i dvije kule za obranu od gusara). Ljetnikovac Skočibuhe ističe se raritetima –  jedini na cijelom području Mediterana, ima sačuvani drveni balkon iz 16. stoljeća. Osim toga, neoštećen je i kamin s napom, što je jedini takav primjer na cijelom dubrovačkom području.

 

Ne samo da je puno ljetnikovaca, već i crkava – ima ih 34. Posebno je zanimljiva crkva svetog Stjepana u kojoj se nalazi slika Bogorodica s djetetom, rad venecijanskog slikara Panteleonea iz 15. stoljeća. Vrijedi posjetiti i crkvu sveti Duh.

 

Nekada je ovaj otok brojio čak 7000 stanovnika. Danas ih je znatno manje – svega oko 450 - ali svejedno se brinu za masline po kojima je ovaj otok nadaleko poznat. Naime, upravo zbog te biljke, Šipan je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao otok s najvećim brojem maslina s obzirom na veličinu. Stoga svakako morate kušati lokalnu kuhinju začinjenu maslinovim uljem i domaćim vinom.

 

Na otoku su dva veća naselja - Šipanska luka i Suđurađ - a povezani su cestom dugom oko 5 kilometara koja vodi kroz plodno šipansko polje. Otok vrvi prekrasnim plažama, more je čisto, hrana sjajna, posebno morski specijaliteti, pa svi koji žele obiteljski odmor bez buke i gužve noćnog života, trebaju doći na Šipan.

 

Više o Šipanu možete pročitati ovdje.

 more texts