DUBROVNIK DIGEST >> Povijest

Povijest >> Dubrovačka dostignuća


Dubrovačka dostignuća

·  Dubrovačka Republika među prvima je u Europi ukinula trgovinu robljem i ropstvo. Dogodilo se to početkom 1416. godine. Engleska je primjerice ukinula ropstvo 1569, SAD tek 1865., a Brazil još kasnije .

 

·  Krajem 13. stoljeća Dubrovnik je napravio jedan od najsofisticiranijih sustava kanalizacije u ondašnjoj Europi, a koji je u upotrebi i dan danas. Europske metropole poput Londona i Pariza u to su vrijeme još uvijek grcale u fekalijama.

 

· Godine 1301. Dubrovnik dobiva liječničku službu, a 1441. osnovano je Vrhovno zdravstveno vijeće.

 

·  1347. se otvara starački dom.

 

·  Ljekarna Mala braća spada među najstarije u Europi, a nalazi se u sklopu Franjevačkog samostana. Djeluje od 1317., a neprekidno radi sve do današnjih dana, i po tome je jedinstvena u Europi.

 

·  Prva vatrogasna služba na Starom kontinentu. U Statutu iz 1272. detaljno se opisuje način organiziranog sprječavanja i gašenja požara. Tako se, među ostalim spominje, da se kuhinje moraju graditi na vrhu kuće. Zanimljivo da vlasnici drvenih kuća nisu smjeli u njima držati vino, jer su Dubrovčani opravdano smatrali da pijanstvo lako može izazvati požar. Oni koji su imali kamene kuće mogli su imati vina koliko su god htjeli. Također, Statut spominje i da se u slučaju sprječavanja širenja požara mogu rušiti kuće, a općina je dužna nadoknaditi štetu.

 

·  Dubrovčani su izmislili karantenu zbog straha od zaraznih bolesti. Prvi put u upotrebu se uvodi 1377. godine zbog haranja kuge. U to vrijeme Venecija zabranjuje uplovljavanje svih brodova iz „kužnih krajeva“, a u Dubrovniku se trgovina nastavlja dalje, doduše sporijim tempom. Prva karantena u kojoj su se izolirali putnici iz kužnih krajeva, prije ulaska u grad, bila je na otocima Mrkan, Bobara i Supetar. Poslije se otvorila na otoku Mljetu, na plaži Danče, te na predjelu Ploče gdje je sačuvana sve do današnjih dana (Lazareti).

 

·  Sedma knjiga dubrovačkog Statuta iz 1272. sadrži članke koje isključivo reguliraju pomorsko pravo. Prije dubrovačkog Statuta nigdje na svijetu nisu otkriveni slični zapisi.

 

·  U Dubrovniku je 1395. donesen zakon o osiguranju, najstariji u Europi. Riječ je o pomorskom osiguranju, a tri je stoljeća stariji od poznatog Lloydova osiguranja koji datira s kraja 17. stoljeća.

 

·  U Dubrovniku je najstariji arboretum u Europi. Sigurno je postojao već 1498., a i danas u Trstenom možete vidjeti bogatstvo biljaka.

 

·  Dubrovačka Republika među prvima je priznala neovisnost SAD-a. Neki povjesničari kažu i prva.

 

·  U 16. stoljeću Dubrovnik je imao oko 180 brodova i bio je treća mornarica po jačini u svijetu. Englezi su svoj izraz za argosy, odnosno dubrovački trgovački brod s jedrima, satkali od latinskog naziva za Dubrovnik – Ragusa. William Shakespeare u svojim djelima Mletački trgovac i Ukroćena goropadnica koristi termin argosy.

 

·  U sklopu samostana svete Klare, 1432. osnovano je sirotište, jedno od prvih ustanova sličnog tipa u Europi.

 

·  U najvećoj pomorskoj bitki između Španjolske i Engleske, vođenoj potkraj srpnja 1588. godine, najznačajniji brod u sastavu španjolske Nepobjedive armade bio je dubrovački, teško naoružani, jedrenjak Sveti Ivan. Osim tog broda u velikoj bitci, sudjelovala su još 22 dubrovačka broda. Englezi su odnijeli pobjedu, a mnogi dubrovački brodovi skupa sa Svetim Ivanom su potopljeni. Godinama su kružile priče da se na tom brodu nalazi veliko blago, ali nakon što je u 20 stoljeću pronađen, shvatilo se da blaga nije bilo.more texts