DUBROVNIK DIGEST >> PRIRODA

PRIRODA >> Arboretum Trsteno


Arboretum Trsteno

[ View map ]

Trsteno je mjesto udaljeno od Dubrovnika kojih dvadesetak kilometara s zapadne strane. I na tom su mjestu mnogi stari Dubrovčani gradili ljetnikovce. Jedan od njih posebno je bitan – Gučetić-Gozze. Upravo oko tog ljetnikovca niknuo je najstariji arboretum na svijetu, a to se dogodilo 1494. godine.

 

Nadaleko je poznat po svojim povijesnim perivojima, te velikoj zbirci mediteranske, ali i svjetske flore. Pomorci su sa svojih putovanja donosili sadnice egzotičnih biljaka, pa danas na području Trstenog ima eukaliptusa iz Australije, meksičkih kaktusa, japanskih ruža, gigantskih platana i raznih drugih biljaka.

 

Nažalost tijekom povijesti, arboretum je mnogo puta stradao. Prvi put u velikom potresu 1667., a poslije je devastiran u Domovinskom ratu (1991.). Nekoliko puta je zahvaćen požarom.

 

Međutim, šetanje tim prostorom vrtne arhitekture i dalje je nezaboravno – kao da ste na nekoj drugoj planeti. I za vrijeme najvećih temperatura, ovdje je zbog visokih stabala, ugodno. Šetajući tako tim prekrasnim okolišem, nabasati ćete na Neptunovu fontanu – građenu u baroknom stilu 1736. godine u čijem ribnjaku plivaju ribe, kornjače, ali i male zmije. Cijelo zdanje prostire se na 28 hektara, a osim prirodi, možete se diviti i renesansnom ljetnikovcu, prošetati do sunčanog sata, odmoriti se u dvorištu ljetnikovca slušajući pjesmu cvrčaka... Pogled s taraca ljetnikovaca na morsku pučinu oduzima dah.

 

Također, vidjet ćete akvadukt po uzoru na one starih Rimljana, stare mlinice, nimfe i još mnogo toga. Mi vam svakako preporučamo dolazak u Trsteno. To možete učiniti s taksijem, ili nekom od redovnih autobusnih linija. Ispod arboretuma nalazi se kupalište, tako da vam odlazak u Trsteno može biti cjelodnevni izlet.

 

Ljeti arboretum radi od 7 – 19 sati, a zimi od 8 do 16 sati.more texts