DUBROVNIK DIGEST >> PRIRODA

PRIRODA >> Malostonski zaljev


Malostonski zaljev

[ View map ]

Malostonski zaljev zaštićen je kao rezervat prirode, a nalazi se 60 kilometara zapadno od Dubrovnika. Dužina zaljeva je 28 kilometara, a na najširem dijelu je velik 6,1 kilometar. Najveća dubina zaljeva je 29 metara.

 

Ovdje nikada nema valova, a zbog blizine ušća Neretve, voda je bočata. Također, u zaljevu izviru mnoge slatkovodne rijeke ponornice. Sve je to razlog zašto se u ovom zaljevu uzgajaju najkvalitetnije školjke u Hrvatskoj poput kamenica i dagnji.

 

Prvi koji su se bavili školjkarstvom bili su Rimljani. Prvi pisani zapisi o izlovu školjaka potječu iz 16. stoljeća iz vremena Dubrovačke Republike.

 

Malostonski zaljev je najprepoznatljiviji po kamenicama koje su u svijetu poznate kao jedne od najboljih, a kažu za njih da imaju afrodizijačka svojstva. Česti gosti stonskih restorana su i holivudski glumci. Postoji mogućnost konzumiranja kamenica odmah nakon berbe iz mora. Putem prema Bistrini, odnosno graničnom prijelazu s Bosnom i Hercegovinom, vidjet ćete brodiće koji pružaju uslugu degustacije svježih kamenica i drugih školjaka.

 

Kada ste u Malostonskom zaljevu svakako morate posjetiti Ston, grad s najdužim zidinama u Europi, i drugim na svijetu, odmah poslije Kineskog zida. Također, u Stonu je poznata solana koju je gradila Dubrovačka Republika, i to je najstarija solana na svijetu koja još uvijek radi.

 

Tu su također mjesta Kobaš i Broce, poznati po nautičkom turizmu i restoranima. Kupati se možete u uvali Prapratno odakle vozi trajekt za Mljet. Oko malostonskog zaljeva brojne su vinske staze, jer je Pelješac najpoznatiji po uzgoju vrhunskih sorti vina.more texts