DUBROVNIK DIGEST >> PRIRODA

PRIRODA >> Rijeka dubrovačka


Rijeka dubrovačka

[ View map ]

Rijeka dubrovačka je prostor s zapadne strane Dubrovnika od izvora rijeke Omble do mosta Franja Tuđmana. Ombla je jedna od najmanjih rijeka na svijetu. Njena dužina od izvora, pa do mjesta gdje počinje bočata voda (miks slane i slatke vode) je oko sto metara.

 

Stari Dubrovčani jako su cijenili prirodne ljepote ovog kanjona, pa je najviše ljetnikovaca izgrađeno upravo tu – čak 24. Nažalost, mnogi su devastirani, ali dio nije, poput onog u ACI Marini, pa se slobodno može razgledati. Jedan je ljetnikovac iz Rijeke dubrovačke posebno važan za povijest Dubrovnika – Gučetić-Đurđević – jer je u njemu 1814. godine održana posljednje vijećanje dubrovačkih plemića. Bilo je to vrijeme kada je slabila Napoleonova Francuska, pa su se Dubrovčani nadali obnoviti Republiku. Međutim, dolaskom Austrijanaca propala je ta posljednja nada.

 

Austrijanci su prostor Rijeke dubrovačke koristili za zdravstveni turizam. Ljekoviti izvor sumporne mineralne vode koristio se za liječenje reumatizma, kožnih bolesti, kao i kroničnih bolesti probavnog sustava. Liječilište je pružalo usluge sumporne i blatne kupelji, te masaža.

 

Danas liječilišta nema, ali možete uživati u šetnji marinom gledajući jahte i jedrilice, te uživajući u ribnjacima ljetnikovca Sorkočević. Srest ćete labudove, patke i druge životinjske i biljne vrste koje inače nisu karakteristične za okolicu Dubrovnika. Ovdje je također mrijestilište mnogih vrsta riba, a na samom izvoru živi riječna kornjača. Možete pokušati uhvatiti kakvu veliku ribu – Rijeka dubrovačka puna je ribara s obje strane koji strpljivo čekaju da nešto zagrize. Na malom otočiću blizu izvora živi najveći hrvatski kukac – velika štipavica.

 

Pri vrhu kanjona, prolazila je željeznica koja više ne vozi. Ako ste avanturističkog duha, možete se prošetati bivšom željezničkom prugom. Također, možete razgledati crkve poput one u Rožatu ili Staroj Mokošici.

 

Dubrovačka Republika se s ovog mjesta napajala pitkom vodom, izgradivši vodovod, veliki građevinski pothvat za ono vrijeme.

 

Danas je prostor Rijeke dubrovačke zaštićen, nažalost možda malo kasno, jer je dobar dio devastiran gradnjom. Posebno to vrijedi za prostor Nove Mokošice – betonskog zdanja koje se nikako ne uklapa u ovaj predivni prirodni fjord kakvi su rijetki na Mediteranu.

 

Video o Rijeci dubrovačkoj pogledajte ovdje.more texts