DUBROVNIK DIGEST >> STARI GRAD

STARI GRAD >> Crkva svete Marije na Dančama


Crkva svete Marije na Dančama

[ View map ]

Crkva svete Marije nalazi se poviše plaže Danče, a u narodu je znana kao Gospa od Danača. Sagrađena je 1457. godine, a unutrašnjost joj skriva neke od najznačajnih slika dubrovačke umjetnosti uopće. Tu su Triptih Nikole Božidarevića i Poliptih Lovra Dobričevića.

 

Kuga je u više navrata desetkovala stanovništvo Dubrovnika, pa je naposljetku 1430. godine odlučeno da se na predjelu Danača izgradi lazaret gdje bi boravili bolesnici od kuge. Lazareti su izum Dubrovačke Republike, a poslije su razne inačice spasile mnoge europske gradove. Kako epidemije ni u narednim godinama nisu jenjavale, vlast je odlučila na Dančama izgraditi crkvu s grobljem za ukop bolesnih „da ne umiru kao stoka, već da se kao kršćani sahranjuju na svetom mjestu te da o njihovim dušama bude neki spomen“.

 

Oko Lazareta je bio podignut visoki zid dug 150 metara kako bi bolesni bili odvojeni od zdravih. Onoga tko bi ostao zdrav, premještali su izvan tog zida u još jedan prostor, te bi tek nakon još provedenih mjeseca dana, bio pušten u grad.

 

U to vrijeme na Dančama je najgore bilo grobarima. Ne samo što su bili izloženi opakoj zaraznoj bolesti, nego im je prijetila kazna smrću ako bi slučajno ispustili neku mrtvačevu stvar poput tkanine, ili ako bi prešli iz mjesta za bolesne u mjesto za zdrave bez da su prošli strogu proceduru. Tako su grobari Mihoč Mirković i Živan Pupak kažnjeni smrću, jer su došli među zdrave ljude, te su bili obješeni na predjelu Danača koji se i danas zove Vješala (danas je na tom mjestu parking).

 

U to vrijeme, također, je postojao samostan s časnim sestrama koje su se brinule o bolesnima. I sada su na Dančama časne sestre, ali srećom više nema kuge. Danas one zvonjavom pozdravljaju brodove koji prolaze tik pored Danača želeći im mirno more i sreću. Običaj potječe još iz sredine 17. stoljeća, a ako dođete na Danče u ljetnim mjesecima, sigurno ćete ga čuti.more texts