DUBROVNIK DIGEST >> STARI GRAD

STARI GRAD >> Crkva svetog Ignacija


Crkva svetog Ignacija

[ View map ]

Crkva sv. Ignacija smještena je na Poljani Ruđera Boškovića, a do nje vode skale koje je gradio Pietro Passalacque po uzoru na stubište Piazza di Spagna u Rimu. I sama crkva je građena u raskošnom baroknom stilu po uzoru na rimsku crkvu sv. Ignacija, a pripada svećeničkom redu isusovaca. Zgotovljena je 1725. godine kao jednobrodna crkva s pročeljem, a gradio ju je arhitekt Ignacio Pozzo. Njenu izgradnju financirao je jedan plemić iz roda Gundulića, ali nije doživio njen početak gradnje. Barokne freske u unutrašnjosti crkve s prizorima iz života svetog Ignacija slikao je Gaetano Garcia. Godine 1885. U crkvi je izgrađena umjetna špilja posvećena Gospi Lurdskoj, jedna od najstarijih takvih u Europi. Špilju je slikao glasoviti talijanski isusovac i slikar Antonio Mosheni.

 

U unutrašnosti se također ističu balkoni i lože, po tri sa svake strane crkve. U prvoj loži se nalaze vrijedne orgulje koje su i danas u funkciji. Kroz naslikane vitraje na krovu crkve, sunce osvjetljava unutrašnjost crkve. Nažalost, ovi su vitraji u posljednjem ratu bili porušeni, jer je pet bombi palo na crkvu. U napadu je također uništen oltar. Poslije rata sve je sanirano.

 

Crkva sv. Ignacija je jako akustična, pa se često u njoj održavaju koncerti, dok se na Poljani Ruđera Boškovića održavaju predstave tijekom Ljetnih igara. Na istom trgu se nalazi i glasoviti Kolegij Družbe Isusove (Collegium Ragusnium) koji je svijetu podario znamenitog znanstvenika Ruđera Boškovića. Danas je tu Klasična gimnazija.

 

Collegium Ragusnium počeo se osnivati zbog nezadovoljstva Dubrovčana dotadašnjim talijanskim učiteljima, pa je biskup Beccadelli, zanimljivo jer je porijeklom Talijan, pokrenuo cijeli proces otvaranja učilišta.

 

Ako ste ljubitelj barokne gradnje, svakako posjetite ovaj dio Dubrovnika. Ljepši dio grada građenog u baroknom stilu, nećete naći.more texts