DUBROVNIK DIGEST >> STARI GRAD

STARI GRAD >> Pravoslavna crkva


Pravoslavna crkva

[ View map ]

Dubrovačka Republika bila je izrazito katolička država ponajprije iz političkih razloga, a ne toliko zbog netolerancije, o čemu najbolje govori gradnja židovske sinagoge unutar gradskih zidina koja je jedna od najstarijih u Europi.

 

Međutim, prema drugim vjerama, Republika se iz straha nije odnosila prijateljski kao prema Židovima. Prema legendi, Franjo Asiški za vrijeme boravka u Dubrovniku početkom 13. stoljeća je kazao da će Republika imati samostalnost sve dok radi odmak od drugih vjera, posebno pravoslavlja. Je li to istina, manje je bitno, ali činjenica je da stari Dubrovčani pravoslavcima (kao ni muslimanima) uopće nisu dali da prenoće, a kamoli da izgrade svoju crkvu u Dubrovniku.

 

Situacija se mijenja padom Republike početkom 19. stoljeća kada Dubrovnik dobiva svog prvog pravoslavnog popa. Napoleon izjednačava sve vjere, a  poslije i Austro-ugarska. Dubrovački pravoslavci potpomognuti Rusijom (govori se da se i Petar Veliki osobno zalagao za izgradnju crkve preko svojih konzula)  i drugim pravoslavnim zemljama pokušavaju na sve načine izgraditi pravoslavnu crkvu u Dubrovniku unatoč protivljenju domaćeg stanovništva. Naposljetku im to uspijeva 1837. godine kraj pravoslavnog groblja na Boninovu. No, svoju su crkvu željeli unutar zidina, pa 1877. godine uz dozvolu austrijskih vlasti grade veliku pravoslavnu crkvu sv. Blagovijesti u ulici od Puča, na mjestu ruševnih palača starih vlastelinskih obitelji od kojih je najpoznatija bila ona Gundulića.

 

Crkva, mada građena relativno nedavno, odlično se uklopila u staru dubrovačku jezgru i omiljena je destinacija turista. U sklopu Pravoslavne crkve nalazi se muzej s zbirkom vrijednih ikona, te remek djela poznatog dubrovačkog slikara Vlaha Bukovca (radno vrijeme muzeja je od 9 do 13 svaki dan).

 

Paradoks je kad znamo da Dubrovačka Republika nije dala nikome osim Židova da prenoće unutar zidina, a danas se u starom Dubrovniku u krugu od sto metara nalaze katolička i pravoslavna crkva, te džamija.

 

Danas u Dubrovniku ima oko 1500 vjernika pravoslavne ispovijesti.more texts