DUBROVNIK DIGEST >> STARI GRAD

STARI GRAD >> Sinagoga


Sinagoga

[ View map ]

Dubrovačka sinagoga po neprekidnom obavljanju vjerskih dužnosti, najstarija je sefardska (naziv za španjolske židove) sinagoga na svijetu, te druga najstarija u Europi uopće. Podigli su je Židovi, koji su došli iz Španjolske u Dubrovnik.

 

Svi dobro znaju da je 1492. godine otkrivena Amerika, ali mnogi su zaboravili da iste godine, kreće progon Židova u Zapadnoj Europi. Posebno su ih tjerali Španjolska i Portugal, čak i one pokrštene. Tih su godina mnogi došli u Dubrovnik privučeni njegovim bogatstvom. Židovi su oduvijek imali trgovačke veze, pa je dubrovačka vlast prepoznala prednosti njihova ostanka. Dopustili su im bavljenje trgovinom, te su se Židovi vrlo brzo adaptirali na Dubrovnik, kao i grad na njih.

 

Međutim, nije sve bilo idilično. Pošto su progonjeni u katoličkim državama, a Dubrovnik je bio pod utjecajem pape, ponekad je njihov život u gradu bio podjenako težak kao bilo gdje drugdje. Izricale su im se smrtne kazne, a kada su novi Židovi privučeni uspjehom svog naroda htjeli doći u grad, Vladi se to nikako nije sviđalo. Bez obzira na sve to, Židovi su dobili svoj geto, a mnogi od njih obogatili su se trgovinom, i s pravima bili su potpuno izjednačeni s dubrovačkim pučanima. Naravno Židovi i Dubrovačka Republika imali su uzajamnu korist i zato je suživot bio itekako moguć. Dio Židova koji i danas žive u Dubrovniku potomci su obitelji iz tog doba.

 

Zanimljivo da je sinagoga u Dubrovnika obavljala obrede i tijekom Drugog svjetskog rata kada su grad okupirali fašisti. Srećom, vrijedni predmeti koje danas možete tamo vidjeti, sklonjeni su na sigurno, te su poslije rata vraćeni. Među ostalim, tu su Tora iz 13. stoljeća zajedno s njenim spremištem, originalni mobilijar iz 17. stoljeća, drugi originalni predmeti, knjižnica...

 

Dio ovih vrijednih predmeta devedesetih godina prošlog stoljeća, bio je izložen u New Yorku, gdje su bili pet godina, te ih izlagači nisu htjeli vratiti. Nakon sudske presude, ipak su se vratili kući.

 

Sinagoga je jako bila oštećena i u Velikom potresu, te nedavnom ratu, ali svejedno plijeni pozornost i svakako se treba posjetiti. Njen muzej radi svaki dan.more texts