DUBROVNIK DIGEST >> ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI >> Gay i prostitucija u srednjem vijeku


Gay i prostitucija u srednjem vijeku

Dubrovačka Republika nije imala milosti prema homoseksualcima, a takav je slučaj u to vrijeme bio i širom Europe. U Dubrovačkom statutu iz 1272. ne govori se o homoseksualcima, već samo o kaznenim djelima silovanja, pedofilije i sličnih prijestupa, pa se izraz sodomija počeo spominjati u Žutoj knizi (Liber croceus) iz 1474. koja je dopuna Statutu.

 

Sodomija obuhvaća kaznena djela homoseksualizma i pedofilije, a smatrana su među najvećim ondašnjim problemima koje treba iskorijeniti kako „grad ne bi bio utočište vraga, nego boga“.

 

Stoga se je homoseksualce kažnjavalo odsijecanjem glave, a potom i spaljivanjem na lomači. Pogubljenje se vršilo uz prisustvo kneza. Venecija je isto tako imala jako stroge zakone poput Dubrovčana, tek je Firenca bila nešto blaža u kažnjavanju homoseksualaca. Tako vlasti u Firenci, ako uhvate homoseksualce u spolnom činu, prva četiri puta ih kažnjavaju novčanom kaznom i izbacivanjem s javnih poslova, a tek peti put ih pogubljuju.

 

Zanimljivo da Crkva u Dubrovniku nije imala veze s donošenjem ovog zakona, jer su Dubrovčani od najranijih dana zabranili biskupima miješanje u javni život. Pretpostavlja se da su ovako strogi zakoni o kažnjavanju homoseksualaca doneseni zbog stalne prijetnje kuge, i konstantnog opadanja broja plemića.

 

S druge strane, prostitucija je u Dubrovačkoj Republici bila dozvoljena, iako se ponajveća vrlina žene smatrala krepost. Prostitutke su djelovale unutar krčmi, kojih je unutar zidina bilo čak 133, a zanimljivo da su se najčešće nalazile u blizini crkvi i samostana. Najčešći korisnici usluga prostituki bili su mladi vlastelini. Ludo zvuči da su se dubrovački muškarci tog vremena ženili prilično kasno, u četvrtom ili čak petom desetljeću života, pa su prostitutke zasigurno imale posla.

 

Dubrovačka vlast nije bila oduševljena prostitucijom, ali ju je tolerirala upravo zbog mladića željnih dokazivanja. Bolje da su s prostitutkom nego da siluju građanku, ili rade druge nerede, bio je njihov moto.

 

 more texts