DUBROVNIK DIGEST >> ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI >> Igre prijestolja i druge ekranizacije snimane u Dubrovniku


Igre prijestolja i druge ekranizacije snimane u Dubrovniku

Zbog svoje srednjovjekovne stare jezgre koja je sve do današnjih dana zadržala autentični izgled, Dubrovnik mami brojne filmske producente, koji ga smatraju idealnom lokacijom za snimanje popularnih filmova i serija.

 

Najpoznatija serija koja se posljednjih godina snimala u Dubrovniku je Game of Thrones, gdje grad dobiva ulogu Kraljevog gudobrana. Dubrovačke zidine u seriji su poprimile nešto drugačiji izgled, ali itekako su prepoznatljive. Uspješnica HBO-a snimala se i na hotelu Belvedere, Arboretumu u Trstenom, parku Gradac, tvrđavi Lovrijenac...

 

Plaža Šulić poprište je pomorske bitke za Blackwater, u kojoj je kralj Stannis Baratheon pokušao napasti i zaposjesti Kraljev grudobran i svrgnuti kralja Joffreyja.

 

Renesansni arboretum u Trstenom predstavlja kraljev vrt u kojem se smišljaju zavjere, a Lovrijenac je Crvena utvrda.

 

Na Lokrumu su se snimale scene u Quarthu, a kada prođete kulu Minčeta hodat ćete istim putem kao Daenerys Targaryan dok je očajnički pokušala ući u Kuću neumirućih kako bi spasila svoje zmajeve.

 

Osim u Dubrovniku, Game of Thrones snimale su se i u Splitu na više lokacija od kojih je najpoznatija Dioklecijanova palača. Serija je, lokacije u Hrvatskoj, ponajviše (is)koristila za snimanje eksterijera.

 

Nije ovo jedina popularna serija koja se snimala na jugu Hrvatske. Tu je i Borgia, europska serija koja nas vraća u doba renesanse, točnije u vrijeme uspona pape Aleksandra VI. I producenti ove vrlo popularne serije izabrali su Arboretum u Trstenom kao važnu lokaciju. Scene su se snimale ispred Kneževa dvora gdje Lucrezia Borgia pada s konja. Također, lokacije koje se koriste u srednjovjekovnoj priči su Stradun, tvrđava Lovrijenac, Lokrum, vrata od Pila...

 

Na Korčuli je redatelj Sergio Castellitto snimao dijelove za svoj film Venuto al Mondo u kojem glavnu ulogu glumi slavna Penelope Cruz. Osim na Korčuli, film se snimao i u Orebiću na Pelješcu.

 

U Dubrovniku je također snimana serija Missing s Ashley Judd u glavnoj ulozi. Lokacije koje su se našle u seriji su palača Sponza, tvrđava Revelin, Šeherezada, te Stradun. Ashley Judd u seriji glumi majku koja traži sina nestalog na odmoru u Italiji.

 

U Dubrovniku je 1990. godine sniman američki film Captain America o super heroju, a grad je glumio dom glavnog negativca.

 

Također, kulisa Bisera Jadrana korištena je i u britanskom filmu The Secret Invasion (1964.), a radnja je smještena u doba Drugog svjetskog rata. Redatelj Roger Corman je prilikom posjeta zubaru čitao reportažu iz Dubrovnika i toliko se oduševio gradom da je tamo odlučio snimati film.

 

BBC je u Dubrovniku snimao mini seriju Casanova, te Three Men in The Boat. Često je kadrove za svoje filmove, u Dubrovniku snimao i Orson Welles, a u njegovoj okolici i ostatku Hrvatske snimane su borbe kauboja i Indijanaca u serijalu Winnetou.

 

Također, mnoštvo hrvatskih i jugoslavenskih filmova, mjesto radnje pronašlo je na ovom kutku svijeta.

 

Osim što je Dubrovnik popularan za snimanje, ponajveći svjetski glumci rado ovdje dolaze i na odmor. Spomenut ćemo samo neke: Elisabeth Taylor, Richard Burton, Tom Cruise, Richard Gere, Owen Wilson, Kevin Spacey, Woody Harrelson, Mickey Rourke, Michael Douglas, Catharine Zeta Jones, Nick Nolte, John Malkovich, Roger Moore, Penelope Cruz, Javier Bardem i mnogi drugi.more texts