DUBROVNIK DIGEST >> ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVOSTI >> Ples Linđo


Ples Linđo

[ View map ]

Linđo je najpopularniji ples Dubrovnika i okolice. Pleše se uz pratnju starinskog glazbala iz Južne Dalmacije zvane lijerica.

 

Svirač koji sjedi naslanja lijericu na koljeno lijeve noge, gudalom povlači preko triju žica od kojih prebire samo po prvoj, a punim stopalom desne noge snažno udara u ritmu svoje svirke te time daje takt plesačima. Ples je osobito zanimljiv zbog polimetrije između trodijelnoga metra plesnoga koraka i dvodijelnoga metra glazbene pratnje.

 

Pleše se u parovima raspoređenima uokolo svirača, a plesne naredbe u duhovitim, nerijetko i dvosmislenim stihovima glasnim povicima izvikuje kolovođa koji u oštrome tonu i ritmu određuje parove i promjene plesnih figura te bodri plesače koji se nadmeću u improvizacijama. Za taj su ples karakteristična ponavljanja nekih bitnih dijelova.

 

Iako je izvorni naziv plesa Dubrovačka poskočica, danas je poznatiji pod imenom Linđo, a taj je naziv dobio po nadimku svojega nekoć glasovitoga ljeričara Nikole Lale Linđa iz Župe dubrovačke. Njegovi potomci i danas žive u Župi. Ta obitelj Lale, koja živi u mjestu Petrača i danas je "među ljudima" znana po nadimku Linđo.

 

Tijekom vašeg boravka u Dubrovniku, lako biste mogli nabasati na ovaj ples. Ako baš želite vidjeti autentični folklor, to možete učiniti u Ćilipima.

 

 

 more texts