DUBROVNIK DIGEST >> STARI GRAD

STARI GRAD >> Knežev dvor


Knežev dvor

[ View map ]

Knežev dvor je palača gdje je stolovao knez koji se na tu dužnost birao svakih mjesec dana kako ne bi osjetio slast moći.

 

Knez tijekom svojeg vladanja nije napuštao palaču osim u slučaju državničkih i protokolarnih obaveza. Vrata od Pila i Ploča svaku su se večer podizala i zaključavala, a knez je tijekom noći čuvao ključeve koje je ujutro vraćao narodu. U prostoru Kneževa dvora nalazile su se dvorane za sjednice Velikog i Malog vijeća, oružarnica, zatvor, sudnica i barutana koja je čak dva put eksplodirala i prilično razrušila palaču koja je naposljetku obnovljena u baroknom stilu.

 

Na ulazu u Knežev dvor stoji natpis: Obliti privatorum publica curate (Zaboravite privatno i brinite se za javno) što je pravi dokaz koliko je starim Dubrovčanima država bila važna.

 

Na Kneževu dvoru radili su mnogi ondašnji majstori među kojima se ističe djelo kipara Petra Martinova, kapitel trijema s prikazom grčkog boga liječništva Asklepija.

 

Ali dio ondašnjih prestupnika sigurno se nije divio ljepotama Kneževa dvora, jer se tamo nalazio brutalni zatvor koji posjetiteljima i danas izaziva jezu.  Karakteristika svih tih ćelija bila je skučenost, tama, vlažnost, nećistoća, a mnogi zatvorenici, o čemu postoje zapisi, više od 25 godina nisu vidjeli prirodno svjetlo i udahnuli svježi zrak. Najozloglašeniji su bili takozvani 'tajni zatvori' gdje su se zatvarali urotnici, vođe pobuna i drugi državni neprijatelji. Ne samo da su bili u skučenoj i vlažnoj ćeliji, već su se vezivali lancima čiji su ključevi bili strogo nadzirani.

 

Užasni su bili i takozvani 'morski zatvori' za koje se govori da bi ih plima potopila, a za vrijeme najvećeg podizanja mora, zavorenici bi se ugušili. Danas ti morski zatvori ne postoje, jer su uništeni tijekom eksplozija baruta i velikog potresa.

 

Zanimljivo je da su najveći dužnosnisi Dubrovačke Republike svakodenvno dolazili u Knežev dvor i pritom im nije smetalo zapomaganje zatvorenika i njihovi jauci. Atrij Kneževa dvora najakustičnija je zgrada u Dubrovniku i često se danas tu održavaju koncerti najboljih svetskih glazbenika, pa možete samo zamisliti kako su urlici zatvorenika odzvanjali najvažnijom javnom zgradom Dubrovnika.

 

Bez obzira što je zatvor bio sjajno čuvan, postoje zapisi o bjegovima. Najpoznatiji je svakako Ilija Dadić koji je pobjegao čak pet puta postavši tako dubrovački Monte Christo.

 

Postojao je također i ženski zatvor, ali i zatvor za svećenike. Dubrovačka Republika bila je okrutna prema svima za koje su smatrali da su sagriješili bez obzira na spol ili funkciju.

 

Tako je na kraju podignula i jedini spomenik u svojoj povijesti – i to ne plemiću, već pučaninu Mihu Pracatu, pomorcu koji je svo svoje bogatstvo ostavio u dobrotvorne svrhe. Spomenik je svoje mjesto našao upravo u Kneževom dvoru gdje ga se i danas može vidjeti (nakratko se vidi i u seriji Game of Thrones).

 

Danas je u Kneževu dvoru muzej u kojem možete razgledati namještaj iz doba Republike i slikarska djela majstora od 15. do 19. stoljeća.

 

U Kneževu dvoru možete razgledati zloglasne tamnice, antikni namještaj i ostale uporabne predmete, slike domaćih i stranih, pretežno talijanskih majstora, numizmatičku zbirku Republike, staro oružje, predmete ljekarne Domus Christi iz 15. stoljeća. Na prvom katu možete vidjeti spavaću sobu i radni kabinet dubrovačkog kneza.

 

Informacije i konktakte o radnom vremenu muzeja, možete pronaći na ovim stranicama.

 

Za vrijeme trajanja Dubrovačkih ljetnih igara u atriju Kneževa dvora izvode se koncerti. Dugi niz godina tu je nastupao poznati austrijski glazbenik Julian Rachlin kojeg je svake godine dolazio gledati glumac Roger Moore, najpoznatiji po ulozi Jamesa Bonda.more texts