DUBROVNIK DIGEST >> STARI GRAD

STARI GRAD >> Onofrijeva fontana


Onofrijeva fontana

[ View map ]

Velika Onofrijeva fontana nalazi se na samo ulazu u stari grad s zapadne strane (vidi mapu).

 

Dubrovčani su u stara vremena imali velikih problema s vodom, jer su ljeta duga i sušna. Morali su brodovima grad snabdjevati vodom, jer su bunari bili nedovoljni, a onda su početkom 15. stoljeća napravili veliki civilizacijski doseg. Slični zahvat do tada u Europi nije bio poznat. Senat je odlučio dovesti vodu u grad s izvora Knežice kod sela Šumet koji je udaljen skoro 12 kilometara od zidina.

 

Pothvat je dan u ruke glasovitom talijanskom arhitektu Onofriju iz mjesta Cava južno od Napulja. Projekt je bio jako skup, ali Onofrio je bio siguran da će uspjeti, pa je rekao da će u slučaju bilo kakvih problema sam snositi troškove.

 

Naposljetku je doveo vodovod u grad okrušivši brd Srđ, a cijeli pad od izvora do vodospremnika je bio 20 metara! Vodovodom je u sekundi protjecalo 70 litara vode. Voda je bila bitna i za razne radionice. Mnogi su dolazili u iskušenje da kradu vodu za zemlju i stoku, pa je Senat donio odluku da se svakome tko nelegalno uzima vodu, odsječe desna ruka. Kada je Onofrio doveo vodu napravio je i dvije fontane, veliku i malu.

 

Na velikoj, koja je napravljena 1438. godine, voda teče iz 16 otvora, a bila je bogato ukrašena kad se izgradila. U velikom potresu 1667. jako je stradala, pa je današnji izgled znatno siromašniji nego prije 500 godina. Također, u posljednjem ratu pogođena je s nekoliko granata.

 

Dubrovčani su se oskbljivali vodom s Onofrijeve fontane sve do potkraj 19. stoljeća kada je uveden moderni vodovod koji je vodu doveo u kuće. No i moderni vodovod ostavio je fontani pitku vodu koju slobodno možete konzumirati tijekom šetnje starim gradom.

 

Marin Držić djelove svoje komedije Novela od stanca smjestio je upravo kraj velike i male Onofrijeve fontane.

 

Mala Onofrijeva fontana

 

Mala Onofrijeva fontane nalazi se sa suprotne strane Straduna u zidu zgrade Glavne straže. Njezinu gotičku dekoraciju izveo je kipar Pietro di Martino iz Milana. Iz sredine njezina osmerokutnoga bazena, načinjena od kamenih ploča s reljefima golih dječaka koji nose različite posude za vodu, uzdiže se stup sa školjkom ukrašenom maskeronima iz kojih štrca voda, a završnio dio stupa je u obliku piramide s četiri delfina i cvijetom na vrhu.

 

U srednjem vijeku imala je i vjersko značenje. Koristili su je samo kršćani, dok je u neposrednoj blizini bila takozvana Židovska fontana (danas je nema) koju su koristili dubrovački Židovi.more texts