DUBROVNIK DIGEST >> STARI GRAD

STARI GRAD >> Palača Sponza


Palača Sponza

[ View map ]

Palača Sponza (ili Divona) je gotičko-renesansna građevina koja je igrađena za potrebe carinarnice, a koju su gradili Paskoje Miličević i braća Andrijić s otoka Korčule. Građena je u razdoblju od pet godina, između 1516. i 1521., a u njoj se carinila roba od trgovaca koji su u Dubrovnik pristizali iz svih krajeva svijeta. Možemo samo zamisliti kako je bilo živo unutar atrija palače s arkadama. Na jednoj je arkadi uklesan latinski natpis Fallere nostra venant et falli pondera; meque pondero cum merces ponderat ipse deus. (Nama je zabranjeno varati i krivo mjeriti; i kad važem robu; sa mnom je važe sam Bog).Također u Sponzi je bila kovačnica novca koja je djelovala sve do pada Republike. Poslije su tu bile banka, škola, državna blagajna, te riznica.

 

Potraj 16 stoljeća Sponza postaje i kulturno središte Republike i takva ostaje sve do današnjih dana kada se u njenim prostorima odigravaju kazališne predstave u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara. Također, Sponza je važna prilikom otvaranja igara, jer s terase iznad trijema glumci odjeveni u kneza i ostale dubrovačke dužnosnike davaju ključeve grada teatru. U njoj je osnovana prva književna institucija u Dubrovniku – Akademija složnih pod čijim su se okriljem skupljali intelektualci onog vremena te razgovaraju o umjetnosti, književnosti i znanstvenim dostignućima. Iz nje potiče prva dubrovačka škola. Zanimljivo da je Sponza iz potresa izašla gotovo neoštećena.

 

Danas je tu smješten Državni arhiv s bogatom kolekcijom pisane riječi iz Dubrovačke Republike. Dobar dio arhivskih zapisa još uvijek nije istražen, jer je po obimu jedan od najvećih arhiva Europe.

 

Osim njega, danas je u Sponzi smještena i Spomen soba poginulim hrvatskim braniteljima iz posljednjeg rata.

 

Svi koji to žele danas se mogu vjenčati u ovoj prekrasnoj palači.more texts